All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Iran
  5. WHY Architects Group
  6. 2017
  7. Bouzarjomehr Office and Showroom / WHY Architects Group

Bouzarjomehr Office and Showroom / WHY Architects Group

  • 02:00 - 30 January, 2019
  • Curated by María Francisca González
Bouzarjomehr Office and Showroom / WHY Architects Group
Bouzarjomehr Office and Showroom / WHY Architects Group, © Mohammad Saeed Maaleki
© Mohammad Saeed Maaleki

© Mohammad Saeed Maaleki © Mohammad Saeed Maaleki © Mohammad Saeed Maaleki © Mohammad Saeed Maaleki + 32

© Mohammad Saeed Maaleki
© Mohammad Saeed Maaleki

Text description provided by the architects. The decision of whether to demolish and reconstruct or to revitalize an old house, has always been a crucial one. However this choice is not exclusively within the hands of an architect. Client’s interest, cost-efficiency, context limitations and urban regulations are the structural and social factors which led the design team to the revitalizing approach the local context, through the design of an architectural object right in the heart of Mashhad.

© Mohammad Saeed Maaleki
© Mohammad Saeed Maaleki
Section A-A
Section A-A
© Mohammad Saeed Maaleki
© Mohammad Saeed Maaleki

A context in which the historical identity still has managed to survive. Such context led the design team to propose an alternative in which the collective memory of the old neighborhoods’ population, played a decisive role. So this project had to empower the neighborhood’s already devastated public space due to immethodical commercial development in the residential areas. In order to satisfy the aforementioned design approach, the team started with letting the public domain diffuse through the private and thus form a type of micro-plaza including both the sidewalk and the building’s front yard. In order to loosen the graphic boundaries even more, a certain retractable metal fencing was designed and added to the project.

© Mohammad Saeed Maaleki
© Mohammad Saeed Maaleki

The client demanded the design of a guest suit on the rooftop with an exclusive and independent access. This led to form the concept of an intentionally oversized public stairway leading to the previously abandoned rooftop of the building. The stairway became an all-around design concept that managed to link the different functions together. This in turn would provide a full upward looking viewpoint to the building which turned the not so eye-catching location of the existing building into a stop-and-spot point of view.

© Mohammad Saeed Maaleki
© Mohammad Saeed Maaleki

The second phase of the design was focused on choosing the materials and deciding on the details. The extensive use of red bricks which used to be the most prevalent and conventional material among Mashhad houses. Choosing steel sheets as the second material was also a context-based decision. The traditional cladding of all houses in Mashhad used to be galvanized iron sheets; a traditional feature that still prevails. The use of scrap metal parts in designing the details of the railings, chandeliers and the curtain fencing was also an attempt to use industrial parts as a metaphor to revitalization.

© Mohammad Saeed Maaleki
© Mohammad Saeed Maaleki

View the complete gallery

About this office
Cite: "Bouzarjomehr Office and Showroom / WHY Architects Group" 30 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910387/bouzarjomehr-office-and-showroom-why-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.