Butterfly Roof House / thescape

Butterfly Roof House / thescape

© JiHyun Choi© JiHyun Choi© JiHyun Choi© JiHyun Choi+ 32

  • Architects: thescape
  • Area Area of this architecture project Area:  85
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  JiHyun Choi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: DuraVent, Flos, Grohe, Flos, G&G windows, Woorim Furniture
  • Site Area:285.60 m2
  • Total Floor Area:153.30 m2
  • City:Wonju-si
  • Country:South Korea
More SpecsLess Specs
© JiHyun Choi
© JiHyun Choi

Text description provided by the architects. The site is located on the edge of the village, facing small mountains. Compared with nearby sites with the same shape and area, the project site had an irregular shape and relatively big area. Considering that unique site conditions, the architect had to think over several site plan options with the view of the whole village. The client suggested a square plan because he liked the simple form and also because it can be a good way of reducing construction costs. The architect agreed it would be a simple but powerful declaration in a new town, to put a simple volume on the edge of the village.

© JiHyun Choi
© JiHyun Choi
First Floor Plan
First Floor Plan
© JiHyun Choi
© JiHyun Choi

The butterfly roof is a result of deliberation to satisfy two design conditions: to make a pitched roof following planning guidelines and to make a flat roof matching the square plan. An image was pulled out from a study model; a several-folded roof made of paper on top of a solid cube. To build it, a hybrid structure system of concrete and steel was adopted.

© JiHyun Choi
© JiHyun Choi

Thanks to the structure system, four sharp crevices between the roof and the wall were created, and then became clerestories. The ceiling was treated with a pure white surface with no additional elements, such as lights and sensors. The glass floor came from the desire of the client, who wanted to have openness and space efficiency at the same time. It plays a role in connecting light and indicates whenever someone is being around.

© JiHyun Choi
© JiHyun Choi

The butterfly roof, clerestories, and the glass floor create a unique space that can't be found anywhere else. Despite the seemingly enclosed impression, the atmosphere in the house dramatically changes, delicately responding to changes in the weather and time outside. The sunshine that enters deep into the house penetrates the space, crashes, and crumbles, creating an unexpected effect and unique atmosphere. The flow of sunshine from the second floor to the first floor through the glass floor is reversed by the artificial light flow rising from the first floor to the second floor at night. The clerestories, which were the entrances to accept the sunshine during the day, become the outlets for nighly light emission.

© JiHyun Choi
© JiHyun Choi

The idea of a new life has led to deliberation about the meaning of each basic building element, such as walls, pillars, floors, staircases, roofs, and light. As for the designing new house, KyungHwan Chun hopes this house to inspire dreams, rather than to be simple.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Butterfly Roof House / thescape" 07 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910005/butterfly-roof-house-thescape> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.