All
Projects
Products
Events
Competitions

GZ House / Además arquitectura

GZ House / Además arquitectura

© Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte + 25

Houses  · 
Guernica, Argentina
  • Architects Authors of this architecture project Además arquitectura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Casa Maluart, Electricidad Alsina, Insuma Sur, Kromacolor, San Pietro porcelanato
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Text description provided by the architects. This Project located inside a country-club in Guernica, arises from the need of building a weekend house with the particularity of being inhabited by two families.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Both families made emphasis on the common areas, the gathering places. This public space of the house aims to create a simple and ongoing atmosphere.  The exterior space and the existing pool are introduced in order to free the lower level as much as possible.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The house highlights the relationship with its context. From the inside to the outside. It seems hermetic from the access, presents itself in an introspective way but once inside, light and openness became the main characters of space.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The inner patio as the heart of the project conforms the access, articulating the circulation of the house to its own use, being cool in summer, due to the shadow generated by the building. It brings air and light both to the dining room and to the areas located next to it. On the first floor, this patio is part of the promenade that leads to the private areas, where the bedrooms are placed.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The services and the staircase were located towards the east and west edges to promote a free floor plan while opening it to the gallery facing north, and to the patio, facing south. The concrete slab, molded by a wooden pine formwork, emphasizes the relation between the kitchen, the dinning and the living room.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The gallery which protects the lower level from the sun during summer season is used also as a “Quincho”, located next to the public area so that is possible to articulate one with another, satisfying the needs of a bigger space.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The materiality of the house looks for a simple construction together with an austere and modern look. Using materials such as corrugated metal sheets, concrete and dark gray plaster.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "GZ House / Además arquitectura" [Casa GZ / Además arquitectura] 02 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909701/gz-house-ademas-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.