the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Di Frenna Arquitectos
  6. 2018
  7. Casa La Blanca / Di Frenna Arquitectos

Casa La Blanca / Di Frenna Arquitectos

Casa La Blanca / Di Frenna Arquitectos
Casa La Blanca / Di Frenna Arquitectos, © Lorena Darquea
© Lorena Darquea

© Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea + 33

  • Other Participants

    Matia Di Frenna Müller, Luis Flores, Mariana de la Mora
  • More Specs Less Specs
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Text description provided by the architects. A lattice screen fading in the white walls by day, at night a screen of light and shadows is presented on the façade of Casa la Blanca. One of the typical Mexican lattices, widely used for decades in the State of Colima, within its cities and on the coast to protect itself from the intense sub-humid warm climate and its strong climatic changes. It is used as a skin to protect the house, giving privacy, security, effects of light and shadow indoors and outdoors.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The house bets on a completely interior environment with its "U" -shaped floor, separating both the social and coexistence space on the ground floor and the private space on the upper floor. The lattices molded by hand in white concrete, fade into their walls trying to integrate to create a uniform body within the volume of the house.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The "U" shape is located in a way to protect itself from sunning, creates an interior patio that gave us the same terrain by having a tree called "Cuajiote colorado" or better known as "papelillo", because of the red bark that is released as flakes in the different seasons. The red tree, the pool and a fountain create the heart and center of the house.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The interior is completely illuminated by the openings. The open space its defined by heights and unevenness. The house distribution helps to create a family environment and a inside-outside living surrounded by one of the fundamental parts of the project, the vegetation, highlighting the huge trees of Parota and its tropical environment.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

View the complete gallery

About this office
Cite: "Casa La Blanca / Di Frenna Arquitectos" [Casa La Blanca / Di Frenna Arquitectos] 16 Jan 2019. ArchDaily. (Trans. Hernández, Diego) Accessed . <https://www.archdaily.com/909419/casa-la-blanca-di-frenna-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.