All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Chan Architecture
  6. 2018
  7. Cecil St House / Chan Architecture

Cecil St House / Chan Architecture

  • 23:00 - 13 January, 2019
  • Curated by María Francisca González
Cecil St House / Chan Architecture
Cecil St House  / Chan Architecture, © Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

© Tatjana Plitt © Tatjana Plitt © Tatjana Plitt © Tatjana Plitt + 11

  • Builder

    Kleev Homes
  • Structural Engineer

    Wright Engineering
  • Building Surveyor

    Wilsmore Nelson Group
  • More Specs Less Specs
© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Text description provided by the architects. This project was a renovation and extension to a single fronted, double storey Victorian terrace house in South Melbourne. The existing house was long and narrow, and consisted of a series of dark, dilapidated rooms planned in a linear configuration. In addition, the site had numerous challenges, with limited access, 100‐year‐old two storey brick walls on both long boundaries and a site that sloped away to the rear.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The brief was to create a striking, modern extension with light filled open spaces whilst reconstructing the period house at the front.

Floor Plans
Floor Plans

We started by locating all the wet areas – bathrooms and laundries in the centre of the house, with access to internal courtyards which also allowed light into the kitchen and bedrooms via a series of skylights and light shafts. This allowed the main living spaces to open up to the rear, allowing light and natural ventilation through the house.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The client also wanted to create a house that had its’ own identity and personality which viewed from the rear courtyard. So we custom‐designed a laser‐cut metal screening device at the rear that makes reference to the period iron lacework at the front of the house. So whilst it is made of metal and has a lace‐like appearance, it also appears very light and provides varying levels of transparency. It also provides privacy to the upstairs bedrooms and creates interesting shadows through the day.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Internally, the open stairs connect the three levels up to a large roof deck, which provides additional open space for the clients to enjoy. It also provides a thermal chimney effect to minimise the need for mechanical cooling.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

View the complete gallery

About this office
Cite: "Cecil St House / Chan Architecture" 13 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909206/cecil-st-house-chan-architecture/> ISSN 0719-8884
© Tatjana Plitt

Cecil 街别墅 / Chan Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.