the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. South Korea
  5. LABOTORY
  6. 2018
  7. Sappun Flagship Store / LABOTORY

Sappun Flagship Store / LABOTORY

  • 17:00 - 7 January, 2019
Sappun Flagship Store / LABOTORY
Sappun Flagship Store / LABOTORY, © Choi Yong Joon
© Choi Yong Joon

© Choi Yong Joon © Choi Yong Joon © Choi Yong Joon © Choi Yong Joon + 30

  • Architects

  • Location

    5535-2, Sinsa-dong, Gangnam-gu, Seoul, South Korea
  • Category

  • Lead Architects

    Park Kee Min, Jung Jin Ho, Kang Ji Yeon
  • Area

    111.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Choi Yong Joon
© Choi Yong Joon

Text description provided by the architects. Sappun flagship store was opened on the Garosu-gil Road of Sinsa-dong where many prestigious companies’ brands are lined along the road.

© Choi Yong Joon
© Choi Yong Joon

From the business’ viewpoint, opening a flagship store on Garosu-gil has a great significance and value. For that reason, our client had a great burden, as much as a high expectation. However, the existing Sappun Hongdae Store No. 1 is enjoying a reputation as a ‘store that always has people waiting in line,’ and it is showing rapid growth offline, so the client wished that the opening of a Garosu-gil flagship store would lead to growth as a more recognized brand.

© Choi Yong Joon
© Choi Yong Joon

During a meeting, the client said, “I want to have a space that will show the brand ‘Sappun’ is growing further and becoming strong”. For the past 2 years, Sappun has become a famous brand, but our designers had to come up with ideas on how to instill the impression of a more mature and deep brand into the space.

© Choi Yong Joon
© Choi Yong Joon

In contemporary times, women’s shoes have an expressive function, of expressing oneself, rather than the simple function of a tool.  Accordingly, the design of shoes is advancing rapidly, breaking away from the basic formativeness. Designers want to reflect that trend in the space from the formative aspect of shoes.

© Choi Yong Joon
© Choi Yong Joon

In addition to Sappun’s existing language of space, “Rhythm of Curves,” we wanted to incorporate the spatial languages of “Asymmetrical Balance” and “Multi-dimensionality” in our design.

© Choi Yong Joon
© Choi Yong Joon

The first spatial language, “Rhythm of Curves”

© Choi Yong Joon
© Choi Yong Joon

The exterior of Sappun’s new building will have curves, starting from the entrance facade. The curved surface on the right side of the entrance will continue onto the storage room located on the back side of the counter and the space will look deeper and can be expanded. The wall on the left side will start from the back side of the partition and will continue on from the ceiling, so it will look like it has continued on from the outside and the column between the two partitions continues on from the ceiling and heads toward the right side. This design will show that the curved surfaces of the three elements will overlap on the ceiling and will provide various visuals on the ceiling, which could have been simple and boring, and rhythm in harmony with space. In addition, such curves will continue on to the counter in the same form, having innate commonness, and other furnishings and details will have common features, expressing Sappun’s controlled sensibility rhythmically.

© Choi Yong Joon
© Choi Yong Joon

The second spatial language, “Asymmetrical Balance“
Starting from the entrance, centered on the center, the center of weight is shifted to the right side and the passage of the entrance leading to the inside is opened large.  This design is intended to make the left side of the entrance lighter so that the traffic of entering customers can be induced to the space lightly and naturally and the space can look deeper. In addition, the walls on the left and right sides, as well as shelf furnishings, will have different shapes and finishings. This intentional asymmetry will have the effect of removing boredom.

© Choi Yong Joon
© Choi Yong Joon

The left and right sides in the space will form asymmetry, and different designs of furnishing will be applied depending on each area. On each elevation, partitions and columns will be placed repeatedly, and elevations will be repeated in a regular fashion to provide rhythm and vitality to the space and as the right and left sides contradict, the space will form a unique balance.

© Choi Yong Joon
© Choi Yong Joon

The third spatial language “Multi-dimensionality “
We designed multi-dimensionality to have two perspectives in the space. They are a big perspective for space that is formed by the floor, walls and ceiling and a small perspective for space that is formed by the individuality of furniture and fixtures. Among them, the most noticeable part is central design furniture. While designing furniture, the shape of shoes and heels were reflected on the furniture and 4 pieces of center furniture have different functions and shapes, respectively. According to such forms, the furniture can work as a display stand or a chair or a planter to provide fun and vitality to the space.

Floor plan
Floor plan

Sappun flagship store will be a space smeared with the unique tastes and aromas the brand wants to cherish instead of just being a simple beautiful space. We hope that the space will offer new sensibility experience for customers while they purchase Sappun’s shoes.

© Choi Yong Joon
© Choi Yong Joon

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sappun Flagship Store / LABOTORY" 07 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908965/sappun-flagship-store-labotory/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.