All
Projects
Products
Events
Competitions

Brick House in Unjung-dong / Architects601

Brick House in Unjung-dong / Architects601

© Young-Chae Park © Young-Chae Park © Young-Chae Park © Young-Chae Park + 33

Houses  · 
Seongnam-si, South Korea
  • Architects Authors of this architecture project Architects601
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    DOMUS METAL, Gonggan system, On-dol, western red cedar
  • Lead Architects

    Keun-Young Shim
  • Mechanical engineer

    BGS Consulting Co., Ltd.
  • Electrical engineer

    Geum-jeong Engineering Co., Ltd.
  • License & Supervision

    Hyun and Jeon Architectural Office
More Specs Less Specs
© Young-Chae Park
© Young-Chae Park

Text description provided by the architects. The housing site in Pangyo shows strong characteristics of the planned housing complex and the sharing space unique to the housing, the yard, is not sufficiently playing its role in most of the buildings in it due to these characteristics such as floor area ratio and land area.

© Young-Chae Park
© Young-Chae Park

Another peculiar scenery of this area is that there is no harmony between the buildings as if the ‘housing exhibits’ created by architects are boasting of their own respective appearances due to the floor area ratio that exceeds half of the narrow land.We considered the context with neighboring buildings while thinking about which house with which scenery should fit into this environment, and our solution was to build a ‘house that forms a balance with the land in the most natural way.’

© Young-Chae Park
© Young-Chae Park

This meant a house that is not too strong but also not too weak to maintain its presence, and it was also about the form as well as the material.

© Young-Chae Park
© Young-Chae Park

We imagined the image of ‘earth’ which means the land and approached the sensitivity of the material, and the bricks baked with earth was close to the solution we were looking for. Also, the old white bricks were the regenerated and preserved bricks from actual buildings in China that were dismantled (removed) and their unique milky earth texture give the calm impression alongside the material’s unique naturalness and history, differentiating them from other brick constructions.

First floor plan
First floor plan
Second floor plan + Roof plan
Second floor plan + Roof plan

The old white brick constructions will manifest greater values with time for they maintained their first appearance without being washed by the uselessness through time by enduring the weight of time.

© Young-Chae Park
© Young-Chae Park

A Scenery of Alley.
The traffic line and the zoning of the space for five people including the owner couple and their three children were designed by dividing it into the shared space on the first floor and the personal spaces on the second floor based on the usage.

© Young-Chae Park
© Young-Chae Park

The five rooms that require basic function of the rooms including the individual rooms for three children, the main room for the couple, and the guestroom leads the flow of the traffic line within the space with the morning sunshine through the high side window along the narrow and long hallway designed to give the sense of human scale. The joy in each room that appear around the corner like the alleys that we walk through in the hometown from the childhood creates a friendly scenery.

Cross Section
Cross Section
Longitudinal Section
Longitudinal Section

The residential space taking a large and broad space may look cool as a work of an architect but may also become a huge useless space that leaves emptiness to actual residents and wastes heating and cooling expenses. Our wish for a useful and valuable living space that contain the psychological and physical understanding of people fully was realized in the sense of the ‘scenery of alleys

© Young-Chae Park
© Young-Chae Park

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Brick House in Unjung-dong / Architects601" 12 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908933/brick-house-in-unjung-dong-architects601/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.