the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Poland
  5. MUS Architects
  6. 2018
  7. PIVEXIN Technology HQ / MUS Architects

PIVEXIN Technology HQ / MUS Architects

  • 02:00 - 12 January, 2019
PIVEXIN Technology HQ / MUS Architects
PIVEXIN Technology HQ / MUS Architects, © Tomasz Zakrzewski
© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski © Tomasz Zakrzewski © Tomasz Zakrzewski © Tomasz Zakrzewski + 37

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    Text description provided by the architects. The aim of the project was to develop a comprehensive vision of the new headquarters of Pivexin Technology.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    The designed space consists of an office building with social facilities, a warehouse and the land around the buildings including a driveway, parking area and decorative greenery.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    ARCHITECTURAL COMPOSITION

    Although the office building and the warehouse serve different functions, they needed to be connected to each other (due to the company’s activity). Therefore, we have merged the structures of both buildings and created a coherent and functional system of independent elements – one cuboidal block that includes different types of spaces.
    The outer skin of the building is black, however, the two functional blocks - office and industrial - have been diversified.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    The elevation of the office building is largely glazed, open and three-dimensional. It has vertical pilasters and horizontal cornices that emphasize the representative front part of the building. The elevation of the warehouse is simple and modest - adapted to the industrial character of this part of the building.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    The Pivexin Technology building is noticeable from the busy Gliwicka street - it became a landmark. The black cuboid combining office and industrial functions is the dominant feature in the landscape.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    URBAN DESIGN

    A plot of one hectare has been divided into three zones:
    1. Building zone – Cubature
    2. (industrial) zone of access, parking and delivery
    3. The (office) zone of access and parking in the front

    Scheme
    Scheme

    The area at the back of the building was preserved and leveled as a reserve for the possible extension of the warehouse. The plot declines southwards. The difference in height within the boundaries of the property is about 1.8 m.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    The building was located entirely in the upper part of the plot. The office part of the building faces Gliwicka street and clearly exposes the front elevation. The building is highly visible from the road (Gliwice - Racibórz).

    The foreground of the office building is paved and includes low greenery and parking area. Both the office building and the warehouse are accessible from the west, that is, from the central part of the plot.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    ARCHITECTURE

    The building and land development result from the investor's guidelines as well as from the idea created during the design process.
    According to the basic objectives, the project includes two buildings: OFFICE BUILDING and WAREHOUSE.

    Plan 02
    Plan 02

    The two buildings were combined into one with external dimensions of 61.5 x 45 metres. The total area of the building is 3800 m2, including: warehouse -2150 m2 and office building - 1650 m2,

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    The office area - a representative, two-storey part of the building - is accessible from the front car park.

    Plan 04
    Plan 04

    The entrance zone consists of an open, two-storey high space with a reception area. It has direct access to the conference room and to the spacious lobby and offices.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    The office area is arranged into three groups. Along the windows of the north-east elevation there is a row of office rooms. At the other side there are toilets, social rooms and stairs connecting the floors.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    On the ground floor, all three groups are connected by a spacious lobby. Owing to the large cut in the ceiling, the lobby creates an open, two-storey space, lit by a roof skylight.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    On the first floor, by the open space offices, there are walkways and a seating area for employees with access to an external terrace.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    Between the office and industrial parts of the building, there are technical facilities of the warehouse. This space also includes social facilities (cloakroom, toilet, social room) for the employees of the warehouse.

    The storage and production part of the warehouse is an open space. The area was divided into two sections: manufacturing and high storage.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    COMPOSITION OBJECTIVES – INTERIOR

    The design of the new headquarters of Pivexin Technology is functional and modern, while at the same time being compact and minimalist. The clear layout of the space has been tailored to the investor's needs, providing comfortable and functional working conditions.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    The interior is mainly white, contrasted with timber cladding and smaller black objects that emphasize the composition. The whole design is complemented by furniture also adapted to the specific functions and the composition objectives.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    The interior is clearly minimalist. Glass vertical divisions provide transparency, aesthetic consistency, visibility as well as free flow of daylight flooding in through large facade glazing and the skylight in the central part of the roof.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    The office space combines minimalism with indoor greenery. Desktops in the offices contain plants that clearly divide desk islands into individual workplaces. Such an approach provides an element of nature inside the office.

    © Tomasz Zakrzewski
    © Tomasz Zakrzewski

    The office is democratic, modern, contemporary. Full of light. It allows for work, but does not forget neither about the symbiosis of man with nature nor the need for interaction between colleagues.

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "PIVEXIN Technology HQ / MUS Architects" 12 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908909/pivexin-technology-hq-mus-architects/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.