the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Stadiums
  4. United States
  5. ROSSETTI
  6. 2018
  7. Louis Armstrong Stadium / ROSSETTI

Louis Armstrong Stadium / ROSSETTI

  • 12:00 - 3 January, 2019
Louis Armstrong Stadium / ROSSETTI
Louis Armstrong Stadium / ROSSETTI, © Rafael Gamo
© Rafael Gamo

© Rafael Gamo © Rafael Gamo © Rafael Gamo © Rafael Gamo + 13

  • Architects

  • Location

    Flushing Meadows-Corona Park, Queens, NY, United States
  • Category

  • Lead Architects

    Matt Rossetti, Jon Disbrow, David Richards, Andrew Rudnycky
  • Area

    286000.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Engineering

    Bruin Engineering
  • Landscape

    RGR Landscape
  • Consulting

    AVVIT Consulting
  • Client

    United States Tennis Association
  • More Specs Less Specs
© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

Text description provided by the architects. The new 14,069-seat Louis Armstrong Stadium, located inside the Billie Jean King National Tennis Center, features an innovative design that encourages air flow through the stadium while keeping rain off spectators and the court, making it the first naturally ventilated tennis stadium with a retractable roof in the world.  

Render
Render

The vision of the United States Tennis Association (USTA) was for the stadium to host tennis matches in an open, day-lit outdoor environment, as much as possible, and provide weather protection only when necessary. In keeping with this vision, ROSSETTI designed Louis Armstrong Stadium with an operable roof as well as a naturally ventilated bowl. The design offers a unique solution that is true to the outdoor nature of the tournament by allowing play to continue during rain. On each side of the stadium, the facades are covered with 14,250 overlapping terracotta louvers, optimally positioned to keep rain out, while remaining air permeable to maintain natural ventilation. The louvers allow air flow through the upper part of the building on the north and south elevations while protecting the court from the rain and shading spectators from the sun. The terra cotta material was chosen to contextually relate to the traditional brick buildings on the site while using the material in a new way.

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

The design of the stadium uses a perforated seating bowl that allows air to pass through underground air pathways and into the lowermost seating. The concourse levels are designed to be open around the entire perimeter to allow for maximum airflow into the stadium from all sides and into the spectator areas. Multiple studies, computational models and wind tunnel tests were conducted to understand weather patterns, wind direction and wind driven rain. The stadium is on track for LEED certification.

Render
Render

The USTA and ROSSETTI completed the 10-year vision plan to re-imagine the entire campus as a sports spectacle with the culmination of Louis Armstrong Stadium and the finalization of other public realm improvements at the 2018 US Open.  

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Louis Armstrong Stadium / ROSSETTI" 03 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908889/louis-armstrong-stadium-rossetti/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.