the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Japan
  5. Suppose Design Office
  6. 2016
  7. Airbnb Tokyo / Suppose Design Office

Airbnb Tokyo / Suppose Design Office

  • 23:00 - 1 January, 2019
Airbnb Tokyo / Suppose Design Office
Airbnb Tokyo / Suppose Design Office, © Studio Periphery
© Studio Periphery

© Studio Periphery © Studio Periphery © Studio Periphery © Studio Periphery + 12

© Studio Periphery
© Studio Periphery

Text description provided by the architects. Airbnb is delighted to unveil its new Tokyo office in Shinjuku, Japan. Airbnb continues its mission to create functional workspaces that are enjoyable, practical and reflect Airbnb’s culture and ‘belong anywhere’ ethos with reference to local identity and design. The Tokyo office is reminiscent of a neighborhood, reinforcing Airbnb’s new neighborhood guide focus. From the reception and café area, a wooden path leads to a series of building-like meeting rooms, designed using distinctive exterior cladding and interiors based on existing Airbnb listings. Airbnb’s Environments Team worked closely with local architects, Suppose Design Office, to create a 500 sqm office space.

© Studio Periphery
© Studio Periphery
© Studio Periphery
© Studio Periphery

The Environments Team conducted extensive research and detailed interviews with Airbnb’s Tokyo-based employees to conceptualize the initial program and floor plan. They collaborated with Suppose Design Office to develop the layout and design elements. The former Airbnb Tokyo office consisted of a series of corporate suites with limited communal space, which restricted employee communication and engagement. Employees can now use a range of work configurations including communal work tables, height adjustable desks, project tables, private and semi-private phone booths, lounges and cafes. This makes for healthy ergonomic movement, increased socializing and engagement, and a ‘belong anywhere’ work concept.

© Studio Periphery
© Studio Periphery

In response to employee feedback, nature was heavily incorporated into the new design to create a peaceful working space where employees can escape the chaotic urban environment of the local area in Shinjuku. When employees enter the office, they are transported into a tranquil setting surrounded by plants. The reception area is reminiscent of an outdoor café with a double height atrium that floods with natural light and park inspired work areas with wooden communal tables and green flooring.

© Studio Periphery
© Studio Periphery

A key element of the office is the Engawa, an elevated platform covered with Tatami mats inspired by traditional Japanese culture. Employees can remove their shoes and take a seat on one of the cushions where they can enjoy the spectacular view of Shinjuku. The tea house phone booths are made from local white oak and rice paper film to emulate the soft glow of a typical Japanese tea house.

© Studio Periphery
© Studio Periphery

One of the biggest challenges when designing the space was working with fixed low ceiling height, typical of architecture in Tokyo, and monotonous ceiling tiles. Employees expressed a key need to adapt the ceiling to make the space feel bigger and brighter. In response, Suppose Design Office and the Environments Team formulated a design that incorporated a black ceiling with dropped lighting so that the plane above disappeared and gave the impression of a higher ceiling and a bigger space.

© Studio Periphery
© Studio Periphery

In addition to the architectural construction, Tokyo-based contractor Setup was commissioned to create bespoke tables for the office and local manufacturer, New Light Pottery, was commissioned to realize bespoke lighting designs, supporting local craftsmanship. Suppose Design Office developed café lighting reminiscent of lanterns floating up into the sky, wall sconces inspired by outdoor street lighting and custom-made simple and functional tables, crafted from local wood with black metal accents.

© Studio Periphery
© Studio Periphery

In Airbnb’s ongoing global office design, the local city and its culture are highlighted in the main office space and meeting rooms are inspired by Airbnb listings from around the world to allow employees to travel throughout their day. In the new Tokyo office, rooms are inspired by international listings from Prague, Tijuana, and Barcelona.

© Studio Periphery
© Studio Periphery

The Environments Team engaged with local employees in an Employee Design Experience (EDX) program to help add the finishing touches to the rooms and bring them to life. The majority of authentic artwork and décor in the Tijuana room was donated by the mother of one of the local employees, Saori Okura. She had traveled through Mexico and collected artifacts over the years that she was excited to donate.

© Studio Periphery
© Studio Periphery

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Airbnb Tokyo / Suppose Design Office" 01 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908627/airbnb-tokyo-suppose-design-office/> ISSN 0719-8884
© Studio Periphery

Airbnb 东京办事处 / Suppose Design Office

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.