All
Projects
Products
Events
Competitions

Liuxiandong-Plot A4+B2 of Vanke Design Community / FCHA

Liuxiandong-Plot A4+B2 of Vanke Design Community / FCHA
Birdview. Image © Guanhong Chen
Birdview. Image © Guanhong Chen

Roof green park. Image © Guanhong Chen Large steps. Image © Guanhong Chen Shared office platform. Image © Guanhong Chen Lecture hall. Image © Guanhong Chen + 31

ShenZhen, China
  • Architects Authors of this architecture project FCHA
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Project manager

    Xianzhi Zeng, Wan Gan
  • Design Team

    Jianhui Wang, XueFa Liu, Jie Liang, JiaQi Zhao, Xusheng Guo, Xin Li
  • Partner in Charge

    Zetao Chen
  • Planning & Lanscape Design

    Urbanus
  • Think Tank

    ICITY
  • Cluster designer

    A1+B3 URBANERGY A2+B1 HuaYi Design A3+B4 NODE
  • Construction Drawing

    CAPOL.Ltd. (Shanghai)
  • Curtain wall Consultant

    Shenzhen Tiansheng exterior wall consulting
  • Client

    Vanke (Shenzhen)
More Specs Less Specs
Roof green park. Image © Guanhong Chen
Roof green park. Image © Guanhong Chen

Project background
The project is located in the Dashahe Innovation Zone in Nanshan District, Shenzhen, and in the North District of the Science and Technology Park. It is the North Green Corridor site in the planning of the 9th Neighborhood of the headquarters of Liuxiandong. Vanke would like to take this opportunity to create a creative park-design community in the North Green Corridor that integrates the upstream and downstream of the industry chain. Vanke and the project overall planning unit URBANUS selected and convened the design units, and finally determined that the design of the first start-up area of the 05-02, 05-01 plot should be completed through Cluster Design under the guidance of URBANUS.

Birdview. Image © Guanhong Chen
Birdview. Image © Guanhong Chen
Outdoor theatre space. Image © Guanhong Chen
Outdoor theatre space. Image © Guanhong Chen

A4+B2 plot
Under the guidance of the large-scale planning and land plot guidelines, FCHA undertook the design tasks of the two plotsA4+B2 . The two plots cover an area of 7,500 square meters. The plots are knife-shaped, the length and width are 135 meters * 50 meters. The site is high in the south and low in the north, showing a gentle slope with a height difference of 3.7 meters. Under the guidance of the urban design guidelines, the design connects the ground floor and the basement level one floor through large green slopes, the plot was dividedinto continuous office units, and raises the northward area as an independent building unit to increase natural lighting ventilation openings. A balance is maintained between ensuring the continuity of the public green space on the roof and providing a good environment for underground office space.

Site plan
Site plan

Natural materials
As for materials, after many discussions, the cluster designers decided to use exposed concrete, steel, glass and other natural materials for construction. It has been made clear that a park with unified language, rich space and diverse products should be created.

Large steps. Image © Guanhong Chen
Large steps. Image © Guanhong Chen
Daylight through. Image © Guanhong Chen
Daylight through. Image © Guanhong Chen

Office unit
Each individual office unit can have a separate lighted patio and outdoor leisure platform. This is a good place to meditate, be in a trance, reflect on one's mind or looking at the sky.

Analysis diagram
Analysis diagram

Shared space
The shared space is located underneath the inclined board connecting the ground floor and the basement level one floor of the B2 block. The total interior building area is about 2,000 square meters, and it is a co-working space for the entire project. Various industries and work types collaborate on innovation in a large shared space, operate efficiently, share resourcesand values.

Analysis diagram
Analysis diagram

Small lecture hall
The small lecture hall combines the functions of reports, lectures, and exchange activities. The folding doors that can be opened at the rear are usually open to form the flow of space, and can be closed during lectures.

Lecture hall. Image © Guanhong Chen
Lecture hall. Image © Guanhong Chen
Lecture hall. Image © Guanhong Chen
Lecture hall. Image © Guanhong Chen

Shared office platform
The shared office platform forms spatial places that communicate with each other and have their own independence through the enclosure of cabinets and bookshelves. Users can find their own places in a large shared space. The design sets the 700mm height difference between the platforms as a bookshelf, reducing visual interference in the upper and lower spaces.

Shared office platform. Image © Guanhong Chen
Shared office platform. Image © Guanhong Chen
Independent office area. Image © Guanhong Chen
Independent office area. Image © Guanhong Chen

Independent office area
The independent office area is located in the atrium for lighting. Each floor of this section is a more quiet and independent office space. Each floor can accommodate about 30 people.

Courtyard and light well. Image © Guanhong Chen
Courtyard and light well. Image © Guanhong Chen
Office unit with yard. Image © Guanhong Chen
Office unit with yard. Image © Guanhong Chen

X-FACTORY
The large work desk and tool operation room provided by X-FACTORY maker workshop is a place where makers are happy to stay. The wall can be used for tool display and storage.

X-Factory. Image © Guanhong Chen
X-Factory. Image © Guanhong Chen

Lighting patio
The design incorporates lighting patios, traffic stairs and exchange platforms in places where there is a split-level height difference, creating a space that is both varied and interesting.

Lighting patio. Image © Guanhong Chen
Lighting patio. Image © Guanhong Chen

Natural rock wall
The natural rock wall left by the original blasting has all described the uniqueness of this site, the lighted hole and the ventilated corridor form a unique space.

Natural rock wall. Image © Guanhong Chen
Natural rock wall. Image © Guanhong Chen

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Nanshan District, ShenZhen, Guangdong, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Liuxiandong-Plot A4+B2 of Vanke Design Community / FCHA" 01 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908324/liuxiandong-plot-a4-plus-b2-of-vanke-design-community-fcha/> ISSN 0719-8884
Birdview. Image © Guanhong Chen

深圳万科云设计公社A4+B2地块设计‘留仙洞’ / 坊城设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.