FVB House / Claudia Haguiara Arquitetura

FVB House / Claudia Haguiara Arquitetura

© Christian Maldonado© Christian Maldonado© Christian Maldonado© Christian Maldonado+ 45

  • Area Area of this architecture project Area:  700
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Christian Maldonado
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cerâmica Jatobá, Deca, Laboratório da Luz, Lumini
  • Team:Vera Azem
  • Constructor:Mirante Engenharia
  • Landscape:Alex Sá Gomes
  • Structure Project:LHG Engenharia
  • Mep:Zamaro
  • City:Trancoso
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Christian Maldonado
© Christian Maldonado

Text description provided by the architects. Casa FVB is located in Trancoso, a region of beautiful beaches, in Bahia, Brazil.
The land of 1500 m2, despite not overlooking the sea, has his back facing a wonderful golf course. The beach house project should distribute an extensive program in the narrow and long terrain, with many limits of retreats for being a corner lot, privileging the quality of outdoor living.

© Christian Maldonado
© Christian Maldonado
Ground floor plan
Ground floor plan
© Christian Maldonado
© Christian Maldonado

In order to have a greater integration with the external area, natural lighting and cross ventilation in all environments, the program was distributed in 3 blocks, interconnected by an axis: a long pine walkway that crosses them, interspersed by gardens. The blocks alternate in local architecture and contemporary architecture, mixed with references of colonial architecture and its ramifications.

© Christian Maldonado
© Christian Maldonado

The first block was covered with reflorestation pine wood, with a 2-roofed roof made of wood tiles (taubilha), typical of the region. There are the open garage and 3 guest suites, all with independent access through the garden, so that the visitors have total freedom and privacy. The second block, a 2-storey cube, features a more modern architecture, whitewashed white walls mixed with red wooden trusses. 

© Christian Maldonado
© Christian Maldonado
Elevations
Elevations
© Christian Maldonado
© Christian Maldonado

Downstairs is the bedroom of one of the daughters, the spacious TV room, which takes advantage of the view of the golf course through the transparency of the 3rd block, in addition to the entire service area. On the upper floor, the suite of the couple and the future baby, which also works as a suite of guests. The third block, where is the social area, also with tile wood roof (taubilha), has a wood and glass structure. Facing the pool and the golf course, which gives continuity to the garden of the house, it functions as a large terrace when it has all its sliding doors open.

© Christian Maldonado
© Christian Maldonado
Upper floor plan
Upper floor plan
© Christian Maldonado
© Christian Maldonado

The service area, which comes as an appendix from the second cube block , extends itself to this third block, turning into a gourmet kitchen with barbecue, integrated (or not) through sliding doors to the social area and open to the being of the pool. The bedrooms furniture was specially designed, for the flexibility of use, depending on the type of guests. For the rest of the furniture, we emphasize the national design with materials and practical coatings and with lots of color. Handicrafts of the region and several places in the northeast of Brazil are found in all environments of the house.

© Christian Maldonado
© Christian Maldonado

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "FVB House / Claudia Haguiara Arquitetura" [Casa FVB / Claudia Haguiara Arquitetura] 15 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907930/fvb-house-claudia-haguiara-arquitetura> ISSN 0719-8884
© Christian Maldonado

FVB 住宅 / Claudia Haguiara Arquitetura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.