the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Thailand
  5. Design Identity Unit
  6. 2016
  7. RMT14 Residence / Design Identity Unit

RMT14 Residence / Design Identity Unit

  • 00:00 - 18 December, 2018
RMT14 Residence / Design Identity Unit
RMT14 Residence / Design Identity Unit, © Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO

© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO © Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO © Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO © Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO + 27

  • Landscape Architect

    TROP : terrains + open space
  • Interior Designer

    Wichai Tia
  • More Specs Less Specs
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO

"It would be nice to come home that close to nature and feel like having a vacation in a countryside every day." is the owner’s feeling that has been brought to the design concept. Thinking about spaces that allow nature blend in in different ways according to each building’s function; friendly, simple and yet elegance is also concerned character. For all these reasons the “courtyards” is the answer.

© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
First Floor Plan
First Floor Plan
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO

The first.
The entrance court, surrounded by a two-stories building and a car park, the flame tree is standing elegantly in the middle to welcome you home with shades of her large beautiful branches and dazzling shadow. The sloped garden adjacent to the entrance created by landscape architect not only embrace this two-stories building to be a part of the entrance court but also give a humble and calm feeling to ones who just arrive as if they are cut of the busy world outside.

© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO

The Second.
The living court is also surrounded by the two-stories building, the parents’ suite and the living suite. By walking through the entrance door the covered terrace is appeared to use as a living space with a view of the central garden court where big moulmein lancewood trees were planted and whereas the spiral staircase announce itself as a sculpture. The shallow reflecting pool is designed to parallel along giving the court a peaceful feeling and privacy to the parents’ suite which located on the right of this living court.  

A living suite is located on the other end, where parties are always happened in this terrace-like living room and always spill out through the court and the covered terrace.

© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
Section 1
Section 1
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO

The Third.
Between the living suite and the master suite, a wooden terrace with glossy black stone wall is the entry to the owner’s very private sanctuary. This suite is surrounded by trees and green grassy hills like being in the midst of nature blending from the earth to the sky.

© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO

In term of architecture, the dark color box-shape buildings with flat roof are designed to keep a simple and humble appearance among the large trees. The two stories building is only at the front, remain buildings are single story buildings to let the resident experience living on ground under shades and shadow of their domestic forest. Moreover, interior and exterior spaces are connected by the huge openings which are able to open seamlessly, therefore, we somehow can say there is no boundary between inside and outside.

© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO

Luxury and natural is the principal for material selection. The combination of stone, woods, and steel is used in details. Start with stone wall at the entrance court to the clear glass panel of the living suite, gently blend to wood panel and the deck at the master suite, we try to let all materials expose themselves simultaneously harmonized with the nature around.

© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO

All of these make the architecture consistent with the nature. It is the harmonious cohabitation as the owner first intension.  “welcome home”, the flame tree said.  

© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO
© Viteethumb Studio | TAKE@PHOTO

View the complete gallery

About this office
Cite: "RMT14 Residence / Design Identity Unit" 18 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907735/rmt14-residence-design-identity-unit/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.