All
Projects
Products
Events
Competitions

House H / HHF Architects

House H / HHF Architects

© Jonathan Sage © Jonathan Sage © Jonathan Sage © Jonathan Sage + 21

Starnberg, Germany
  • Architects: HHF Architects
  • Area Area of this architecture project Area: 480.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: Jonathan Sage
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Delta Light, Güthler Glasfassaden, Holzwerkstatt Markus Faißt, Rogorsch & Strobl, Singhammer Estriche
  • Executing Architects: Jacob & Spreng; Christoph Jacob and Bettina Spreng
  • Structural Engineering: Ingenieurbüro Eisenhauer
More Specs Less Specs
© Jonathan Sage
© Jonathan Sage

Text description provided by the architects. In 2013, HHF Architects built House D in Nuglar near Basel, which has since received multiple awards. Now it has a younger but bigger brother: House H in Starnberg, created in collaboration with the Munich firm of Jacob & Spreng, is a similar home for a family of five. The shared forms, materials, and concepts characterize the degree to which the two single-family houses are related. The open ground floor of House H, like that of its predecessor, seems to blend seamlessly with the surrounding landscape. Glass and reflective facade elements made of chrome-plated steel – which provides for the necessary degree of privacy – form the almost invisible exterior enclosure of the ground-level living area.

© Jonathan Sage
© Jonathan Sage
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Jonathan Sage
© Jonathan Sage

Inspired by the property’s topography, the floor slab of the main level is conceived as a residential landscape floating above the terrain. The floor is cast of pigmented concrete and incorporates space-defining steps that accommodate height differences between the kitchen area, the dining room, and the living room. The peripheral wooden deck accentuates the floating condition as well as the link between inside and outside.

© Jonathan Sage
© Jonathan Sage
Section 1
Section 1
© Jonathan Sage
© Jonathan Sage

The integrated furniture and the facades are deliberately designed without a uniform species of wood: using elm for the kitchen, larch for the facade, and silver fir for the wall cladding, the best material was selected for each specific use. A maple stair with an elegant railing takes the residents to the more private rooms on the upper floor. The upper portion of the house, which is clad with rough-cut larch siding, contains three children’s rooms with a shared bathroom and the parents’ bedroom with a private bathroom.

© Jonathan Sage
© Jonathan Sage

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House H / HHF Architects" 14 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907680/house-h-hhf-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.