the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research
  4. Switzerland
  5. Behnisch Architekten
  6. 2018
  7. AGORA Pôle de Recherche Sur le Cancer / Behnisch Architekten

AGORA Pôle de Recherche Sur le Cancer / Behnisch Architekten

  • 08:00 - 17 December, 2018
  • Curated by Fernanda Castro
AGORA Pôle de Recherche Sur le Cancer / Behnisch Architekten
© David Matthiessen
© David Matthiessen

© David Matthiessen © David Matthiessen © David Matthiessen © David Matthiessen + 17

  • Architects

  • Location

    Lausanne, Switzerland
  • Category

  • Lead Architects

    Connie Wust (Project Leader), Natasa Bogojevic, Ioana Fagarasan, Michael Innerarity, Heinrich Lipp, François Servera, Saori Yamane
  • Area

    22500.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

    • Partner Architects

      Fehlmann Architectes SA
    • Climate Engineering

      Transsolar Energietechnik GmbH
    • Landscape

      Oxalis Architectes Paysagistes Associés
    • Structure

      ZPF Ingenieure AG
    • Lighting

      Bartenbach LichtLabor GmbH
    • Client

      Foundation ISREC
    • More Specs Less Specs
    © David Matthiessen
    © David Matthiessen

    Text description provided by the architects. The AGORA Pôle de recherche sur le cancer, located in Lausanne within sight of Lake Geneva, specifically provides working and research space for 400 scientists and practitioners under one roof. The major focus was on a comprehensive, holistic concept to design communication and working spaces for the cancer research center. Existing visual connections on the site and to the landscape beyond were crucial for a cautious formulation and adaption of the building mass. Thus, the building’s sculptural character makes it easily recognizable within its surroundings and contributes to its autonomous presence.

    © David Matthiessen
    © David Matthiessen
    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan
    © David Matthiessen
    © David Matthiessen

    Connecting the most diverse requirements into an extremely heterogeneous and tight urban fabric places great demands on the architectural and programmatic concept. The decision to link to an existing building on the one side while creating a harmonious transition to nature on the other, informs the building’s structure without adversely affecting the site’s existing programmatic functions. Spatial qualities, directly perceived through daylight, proportion, and materiality, are equally visible in public areas and in the highly technical laboratories. Interdisciplinary communication and disciplinary communication are both central to successful research and are evident in the organization of the floor plans.

    © David Matthiessen
    © David Matthiessen
    Section
    Section
    © David Matthiessen
    © David Matthiessen

    In addition to the high quality of residence in the professional environment, communication plays a central role, both inside and outside. The Agora area, the public level of the cancer research center, connects the campus’s existing pathways to the laboratory and office levels via interconnected communication areas and informal workplaces. The internal organization of the programmatic areas offers the users a high level of flexibility to provide the necessary freedom for future changes. The Atrium, main entrance of the building, connects AGORA to the neighbor building Bu25 on the east side. This tempered volume offers public meeting points and enables exceptional events to take up.

    © David Matthiessen
    © David Matthiessen

    The building skin is designed to enhance daylight use in the depth of the building. In specific areas, operable windows allow for natural ventilation. This provides for a better individual climate control. Daylight enhancement systems, optimized sunlight protection, the responsible management of natural resources in the construction and maintenance of the building, as well as the use of both renewable and existing energy systems on site are preconditions for a successful and sustainable working environment. They, together with ISREC’s own research goals, establish a future-oriented image for the new facility.

    © David Matthiessen
    © David Matthiessen

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "AGORA Pôle de Recherche Sur le Cancer / Behnisch Architekten" 17 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907557/agora-pole-de-recherche-sur-le-cancer-behnisch-architekten/> ISSN 0719-8884
    © David Matthiessen

    AGORA癌症研究中心 / Behnisch Architekten

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.