All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installations & Structures
  4. United States
  5. SILO AR + D
  6. 2015
  7. Reflects / SILO AR + D

Reflects / SILO AR + D

  • 14:00 - 11 December, 2018
  • Curated by Martita Vial
Reflects / SILO AR + D
Reflects / SILO AR + D, © Pease Photography
© Pease Photography

© Pease Photography © Pease Photography © Pease Photography © Pease Photography + 13

  • Structural Engineer

    IA Lewin PE and Associates
  • Competition Team

    Jared Wierman, Carla Chang, Kyle Heflin, Kyle May, Kelley Reed, Ethan Werkmeister, Juan Alvarez
  • Installation Team

    Kurt Weaver – Project Manager, David Purpera, Schirmer Construction
  • More Specs Less Specs
© Pease Photography
© Pease Photography

Text description provided by the architects. Reflects is a winner of an architect-led design build competition for a temporary "treehouse" structure that became a centerpiece of the Cleveland Botanical Garden's 2015 summer show. The brief called for an innovative treehouse design that reconnected guests of all ages to the outdoors through interactive experiences that reveal the physical, emotional, and developmental benefits of staying engaged with outdoor environments. The chosen site was the Secret Garden, a walled court with no trees surrounded by manicured gardens adjacent to the existing Botanical Garden building. The design emerges from the challenge of imagining treehouse architecture on a tree-less site.

© Pease Photography
© Pease Photography

As a point of departure, an abstracted gabled house archetype floats above the surrounding walls, offering panoramic views out to the surrounding botanical garden. To create the "trees" that the house rests on and within, reflective surfaces are introduced, and the house profile is symmetrically mirrored down to generate a series of periscopes, transforming the Secret Garden into a Secret Forest. The resulting abstract, planar, and porous architecture, in combination with the surface reflection, yields a variety of dynamic views whether on the ground, above, around, or within, incorporating the broadest possible audience in the treehouse experience. Spaces throughout contain places to sit, walk through, and climb, a lattice for play and curiosity animated by Botanical Garden visitors of all ages. 

Plans and Sections
Plans and Sections

Built for the extremely modest budget of $10,000 USD, the project was installed just 10 weeks from award. With limited access for construction, an off-site prefabricated structure was developed to minimize construction time on site, while limiting disturbance to the Garden's grounds. The light yet strong assembly included an interconnected solid steel rod frame, with infill panels of salvaged perforated metal and painted exterior grade plywood laminated with reflective Mylar. The design was tested iteratively through physical and digital models that were sent to the fabricator and used for construction. The result was a project that produced record summer attendance for the Botanical Garden, and important civic institution in Cleveland Ohio.

© Pease Photography
© Pease Photography

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Reflects / SILO AR + D" 11 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907503/reflects-silo-ar-plus-d/> ISSN 0719-8884
© Pease Photography

“反射”树屋 / SILO AR + D

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.