All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. China
  5. UAD
  6. 2018
  7. The Lobby Reconstruction of Shaoxing Hotel / UAD

The Lobby Reconstruction of Shaoxing Hotel / UAD

  • 21:00 - 13 December, 2018
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
The Lobby Reconstruction of Shaoxing Hotel / UAD
The quiet black and white “ink color” gives a misty artistic conception to the ordinary sight. Image © Qiang Zhao
The quiet black and white “ink color” gives a misty artistic conception to the ordinary sight. Image © Qiang Zhao

Bird’s Eye View of Shaoxing Hotel after Reconstruction. Image © Chenfan Zhang The wrapped edge in the Chinese-style tile part of roof covering at the lower eave of new lobby works in concert with the old lobby; lattice windows refine the traditional architectural elements of Shaoxing. Image © Qiang Zhao Harmonious Conversation between the New Building and the Old Building, Seen from the Front Courtyard of Lingxiao Pavilion. Image © Qiang Zhao The canopy column base at the entrance interprets the stone bench in Shaoxing skylights. Image © Qiang Zhao + 21

  • Architects

    UAD
  • Location

    No. 8, Huanshan Road, Yuecheng District, Shaoxing, China
  • Category

  • Architect in Charge

    Huifeng Hu, Bing Li
  • Design Team

    Rongbin Peng, Chenfan Zhang, Lanlan Jiang, Ning Lv, Yun Qin, Fan Zhang
  • Area

    3080.64 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Collaborator

    Zhejiang Yasha Decoration Co., Ltd.
  • Clients

    Shaoxing Cultural Tourism Group Co., Ltd.; Shaoxing Hotel
  • More Specs Less Specs
Bird’s Eye View of Shaoxing Hotel after Reconstruction. Image © Chenfan Zhang
Bird’s Eye View of Shaoxing Hotel after Reconstruction. Image © Chenfan Zhang

Start—History and Future of Shaoxing Hotel
Shaoxing Hotel originating from “Lingxiao Pavilion” is made up of very traditional architectural complexes with white walls, black tiles, winding corridors, bridges over flowing water, and well-spaced flowers and trees, full of the features of Jiangnan dwelling. It went through many times of reconstruction and upgrading over the past 60 years. Now, its complex style shows a trend of diversification.

Bird’s Eye View of New Lobby. Image © Chenfan Zhang
Bird’s Eye View of New Lobby. Image © Chenfan Zhang

The new lobby covering an area of 2,600 m2 is one-story and 14 m tall (measured at the peak point of slope roof). It will change people’s impression of the original Shaoxing Hotel.

The wrapped edge in the Chinese-style tile part of roof covering at the lower eave of new lobby works in concert with the old lobby; lattice windows refine the traditional architectural elements of Shaoxing. Image © Qiang Zhao
The wrapped edge in the Chinese-style tile part of roof covering at the lower eave of new lobby works in concert with the old lobby; lattice windows refine the traditional architectural elements of Shaoxing. Image © Qiang Zhao
Lobby Seen from Huanshan Road . Image © Qiang Zhao
Lobby Seen from Huanshan Road . Image © Qiang Zhao

Continuation—Function and Space of Shaoxing Hotel
Since south entrance to the lobby is the only one also the best choice, there is a natural north-south axis formed. However, speaking from the landscape situation and function spreading of the hotel, the north-south axis is the main axis in no sense. The courtyard in front of Lingxiao Pavilion, waterfront yard in front of Zhiyu Building, and the courtyard between VIP guest building and 6# guest room building form an east-west axis of landscape. The new lobby has to work in concert with this east-west axis.

Structure Diagram of Lobby and Roof
Structure Diagram of Lobby and Roof

Breakthrough—Inheritance and Modern Interpretation of Traditional Building
In the roof covering design of new lobby, we put a four-slope metal roof on a modern square box where a traditional spatial sequence with front and rear yards and a side-open skylight has been formed. The whole roof is exactly at the intersection point between the new north-south axis and the east-west axis. It takes the form of four-slope double-eave roof. At the lower eave, roof covering is identical with the roof at the southeast corner of original hall in details. However, at the upper eave, we express the roof covering into an architectural form that is more in line with modern functional needs and spirit expression by using modern languages: steel structure, glass, lattice and canopy.

 Glass Ceiling Lobby Seen from the Water Yard. Image © Qiang Zhao
Glass Ceiling Lobby Seen from the Water Yard. Image © Qiang Zhao
Harmonious Conversation between the New Building and the Old Building, Seen from the Front Courtyard of Lingxiao Pavilion. Image © Qiang Zhao
Harmonious Conversation between the New Building and the Old Building, Seen from the Front Courtyard of Lingxiao Pavilion. Image © Qiang Zhao

The new lobby puts the hotel in a new order formed by the north-south axis and the east-west axis and interprets the new relationship between space and streamlines.

Landscape Stone Yard on the North-South Axis. Image © Qiang Zhao
Landscape Stone Yard on the North-South Axis. Image © Qiang Zhao
The canopy column base at the entrance interprets the stone bench in Shaoxing skylights. Image © Qiang Zhao
The canopy column base at the entrance interprets the stone bench in Shaoxing skylights. Image © Qiang Zhao

End—Unfettered Feeling Expressed by the Secluded Landscape
Zong Bing, a famous painter in the Southern Dynasties, said in Comments on Landscape Painting (《画山水序》 in Chinese), “Reflect an interesting soul in natural landscape.” The overall conception comes from the “landscape idea” in the field of design. We use quiet black and white “ink color” to inherit the overall gray tone, which intensifies the expression of the “unfettered” spirit and gives a misty artistic conception to the ordinary sight.

Entering the lobby, you can feel natural light through the glass ceiling. The modern-style architectural structure expresses the spirits of place “skylight” and “yard” in the traditional architectural culture of Shaoxing. Image © Qiang Zhao
Entering the lobby, you can feel natural light through the glass ceiling. The modern-style architectural structure expresses the spirits of place “skylight” and “yard” in the traditional architectural culture of Shaoxing. Image © Qiang Zhao
We choose the four-slope double-eave roof in a certain sense of tradition at the intersection between the north-south axis and the east-west axis. Image © Qiang Zhao
We choose the four-slope double-eave roof in a certain sense of tradition at the intersection between the north-south axis and the east-west axis. Image © Qiang Zhao

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Lobby Reconstruction of Shaoxing Hotel / UAD" 13 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907480/the-new-lobby-in-shaoxing-hotel-reconstruction-and-upgrading-project-uad/> ISSN 0719-8884
The quiet black and white “ink color” gives a misty artistic conception to the ordinary sight. Image © Qiang Zhao

绍兴饭店改扩建提升工程 / 浙江大学建筑设计研究院

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.