All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. Hong Kong
  5. Linehouse
  6. 2018
  7. JOHN ANTHONY / Linehouse

JOHN ANTHONY / Linehouse

  • 19:00 - 10 December, 2018
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
JOHN ANTHONY / Linehouse
JOHN ANTHONY / Linehouse, © Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

© Johnathon Leijonhufvud © Johnathon Leijonhufvud © Johnathon Leijonhufvud © Johnathon Leijonhufvud + 24

© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

Text description provided by the architects. John Anthony is a contemporary dim sum restaurant located in Hong Kong. The concept for the restaurant is drawn from the historical figure John Anthony, the first Chinese man to be naturalized as a British citizen in 1805. John Anthony, an employee of the East India Company, embarked on the voyage from the East to West arriving in Limehouse, the east end docklands of London. There his job was to ensure lodgings and food for arriving Chinese sailors. He became the father of Limehouse’s Chinatown.

© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

The design drew on John Anthony’s journey, exploring the fusion of architectural styles and materiality between East and West and colonial architecture blurred with eastern detailing, to create a British tea hall turned Chinese canteen.

Section
Section

Arriving guests are transported down a vertical staircase of white metal and back lit diffused glass. The entrance captures a glimpse of what is to come: terracotta render walls with a triple height arched ceiling clad in pink tiles, and a lime green terrazzo floor.  Infinite reflections of the arches are captured in the high level mirrors. 

© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

The main dining hall in the restaurant is an interpretation of the storehouses in the docklands. The modern vaulted space plays on verticality, lightness and has a sense of whimsy with circular canopy columns in a dusty pink lacquer and white metal arches surrounded by terracotta render. 

© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

Linehouse plays on the retro nostalgia of the Chinese canteen, fusing this with colonial detailing captured in the details of the timber bar with glass vitrines, wicker leaners and furniture, and gold and maroon floral fabrics. A collection of infused gin tubes hang vertically above the bar, infused with blends of botanicals found along the Spice Routes.

© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

At high level the arches are back lit with diffused glass, allowing for shifting light qualities throughout the day and night. This arched structure hovers above the bar displaying an expansive gin collection behind glass vitrines. A white metal structure hangs from the render ceiling reminiscent of an industrial storehouse, suspending custom timber tube lights. Bespoke hammered copper lights line the walls.

© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

Beyond the dining hall, a series of arched spaces allow for more intimate dining. The arches are clad in handmade tiles in green and blue, framing views of the kitchen and the spaces beyond. These spaces can be screened for privacy from the main hall by turquoise curtains. 

© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

Linehouse explored the materials John Anthony would have encountered on his journey: hand glazed tiles, natural and racked renders, terracotta, hand dyed fabrics and hand woven wickers.

© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

The private dining rooms are lined in hand-painted tiles featuring large scale illustrations of commodities traded between the British and Chinese in the 18th century such as medicinal poppies and exotic animals. The room is enveloped by a hand racked arched plaster ceiling. Reclaimed terracotta tiles pave the main dining hall, sourced from abandoned houses in rural China.

© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

An intimate room behind the bar welcomes guests to be seated on floral booth seats, allowing glimpses of the bartenders beyond. Cream linen curtains hang on a copper rail, dividing each booth and billowing hand dyed indigo linen envelops the ceiling recalling nautical qualities.

© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

The bathrooms reference the spice trade, with a custom laminate in green, mustard, and turquoise framing the space, custom copper mounted vanities, and a green arched ceiling. Recycled plastic tubes line the ceiling of the bathroom stalls.

© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

At the heart of the venue is a sustainable message, woven into every aspect of the interior and operations. From upcycling wasted plastic and paper into coasters and menus, to tiling floors with reclaimed terracotta and using highly sustainable rattan, every element incorporates an eco-friendly or ethical initiative. The kitchen uses traceable ingredients from sustainable food suppliers and employs equipment to reduce energy usage. Wines and spirits are sourced from environmentally responsible vineyards and craft distilleries.

© Johnathon Leijonhufvud
© Johnathon Leijonhufvud

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "JOHN ANTHONY / Linehouse" 10 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907158/john-anthony-linehouse/> ISSN 0719-8884
© Johnathon Leijonhufvud

香港莊館 / 联图建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.