All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Singapore
  5. UNStudio
  6. 2018
  7. Scotts Tower / UNStudio

Scotts Tower / UNStudio

  • 00:00 - 10 December, 2018
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Scotts Tower / UNStudio
© Darren Soh
© Darren Soh

© Darren Soh © Darren Soh © Darren Soh © Darren Soh + 22

  • Architects

  • Location

    38 Scotts Road, Singapore
  • Category

  • Architect in Charge

    Ben van Berkel, Astrid Piber
  • Design Team

    Ger Gijzen, Konstantinos Chrysos, Luis Etchegorry, Cynthia Markhoff, Elisabeth Brauner, Shany Barath, Thomas van Bekhoven, Iris Pastor, Rodrigo Cañizares, Albert Gnodde, Mo Ching Ying Lai, Grete Veskiväli, Philipp Weisz, Samuel Bernier Lavigne, Lukasz Walczak, Alicja Chola, Cheng Gong
  • Area

    16855.34 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Executive Architect

    ONG&ONG, Singapore
  • Project Management

    Arcadis, Singapore
  • Landscape Architect

    Sitetectonix, Singapore
  • Structural Engineer

    KTP Consultants, Singapore
  • Mechanical Engineer

    United Project Consultants, Singapore
  • Interior Design (Residential Units)

    Creative Mind Design, Singapore
  • More Specs Less Specs
© Darren Soh
© Darren Soh

Text description provided by the architects. The Scotts Tower is situated on a prime location in Singapore, close to the Orchard Road luxury shopping district and with views encompassing both nearby parkland and the panoramic cityscape of Singapore City.

© Darren Soh
© Darren Soh

The 18,500m2, 31-storey, 231-unit tower consists of 1 to 3-bedroom apartments and 4-bedroom penthouses, along with expansive landscaped gardens, sky terraces, penthouse roof gardens and a variety of recreational facilities.   

© Darren Soh
© Darren Soh

Ben van Berkel: "An interesting facet of The Scotts Tower is the way that it reacts to the urban context of Singapore. Instead of the more usual means of planning a city horizontally, we have created neighbourhoods in the sky: a vertical city where each zone has its own distinct identity."

© Darren Soh
© Darren Soh

Vertical City & Home
The design concept of The Scotts Tower is that of a vertical city incorporating a variety of residence types and scales. The tower is divided into four different residential clusters, denoted as ‘neighbourhoods’. Within each of these neighbourhoods, individual identity is given to each unit by means of type, scale, distribution and articulation of outdoor space and the possibility for personalisation of the interior layout. Terraces unique to each unit type further enhance the personalised feel.

Analysis diagram
Analysis diagram

Ben van Berkel: "The balconies, combined with the zoning of the individually framed neighbourhoods, in The Scotts Tower create different scales of detail in the structure; both intricate, smaller details and larger gestural details. In The Scotts Tower the balconies form part of the interior furniture."

© Darren Soh
© Darren Soh

Frame
The nearby green area to the West of the tower is extended into The Scotts Tower site initially by means of a ground level landscape concept designed by Sitetectonix. This ground level concept incorporates a multi-layered environment which links together the different zones and recreational facilities available to the residents.

© Darren Soh
© Darren Soh

The vertical city concept along with the green areas are bound together by two gestures: the ‘vertical frame’ and the ‘sky frames.’ The vertical frame organises the tower in an urban manner. It unites the tower into one ‘vertical city’, but also provides clear distinctions between the four residential clusters, providing the neighbourhood effect.

Analysis diagram
Analysis diagram

The sky frame – at the lobby (level 1 and 2) and sky terrace (level 25) – organise the amenity spaces and green areas of the tower and provide areas with panoramic views. The communal nature of these spaces also encourages interaction among users, enhancing the neighbourhood concept.

© Darren Soh
© Darren Soh

Lobby design
A verdant landscape unifies the communal outdoor spaces. An extension of this quality, through the use of natural materials, was the primary design intention for the lift lobbies of the tower.

© Darren Soh
© Darren Soh

Marble tiles are arranged on the floor in a random pattern and extend upwards on the lower part of the lobby walls to extend the space. Above this, curvilinear wooden ribbons fold on to the ceiling and span across the lobby, connecting both ends and introducing motion and residential warmth into the space.

© Darren Soh
© Darren Soh

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Scotts Tower / UNStudio" 10 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907120/scotts-tower-unstudio/> ISSN 0719-8884
© Darren Soh

新加坡 Scotts大楼 / UNStudio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.