All
Projects
Products
Events
Competitions

Montre-Oeuil / Atelier Florence Gaudin

Montre-Oeuil / Atelier Florence Gaudin
Renovation  · 
Montreuil, France
  • Architects Authors of this architecture project Atelier Florence Gaudin
  • Area Area of this architecture project
    75.0 m2
    © Pierre l’Excellent
    © Pierre l’Excellent

    Text description provided by the architects. A transformation and a heightening of an ancient abandoned carpentry atelier to a lodging.

    In contrary of the frequent choices of the architecture's Atelier Florence Gaudin, the heightening of the built envelope is treated in mimicry with the architectural signature of the existent carpentry atelier.

    © Pierre l’Excellent
    © Pierre l’Excellent

    This choice, although unusual, corresponds however to an atelier's posture : Do With. No systematic opposition, no free architectural “gesture” but a suitable answer.

    Section A
    Section A

    The urban planning rules imposed a heightening in continuity with the existent volume. So it appeared preferable to assume this continuity with the facade treatment. The choice of materials and colours brings a contemporary touch to the building.

    © Pierre l’Excellent
    © Pierre l’Excellent

    The generous volume obtained by this elevation, with a ceiling height over 6 meters, is voluntary preserved. The boxes are thought as suspended “Wood Cabanas” at different levels. These boxes contain closed programs (Bathroom and WC) in addition to a mezzanine bedroom and a play niche.

    © Pierre l’Excellent
    © Pierre l’Excellent

    The upward movement of the boxes is not hazardous. It corresponds to a logical technique for sewage evacuation. This approach is a part of a recurrent logic dear to the work of the atelier: Transform the constraints to the engine of the project: Do With.

    © Pierre l’Excellent
    © Pierre l’Excellent

    The disposition of the volumes generates a playful course through the geometry of the boxes, offering 4 access levels and various framings.

    The space is evolutionary: there's a possibility to add a room in the ground floor.

    © Pierre l’Excellent
    © Pierre l’Excellent

    Project gallery

    See all Show less
    About this office
    Cite: "Montre-Oeuil / Atelier Florence Gaudin" 04 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907088/montre-oeuil-atelier-florence-gaudin/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.