the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Luxembourg
  5. 2001
  6. 2018
  7. Hercule / 2001

Hercule / 2001

  • 03:00 - 4 December, 2018
Hercule / 2001
Hercule / 2001, © Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

© Maxime Delvaux © Maxime Delvaux © Maxime Delvaux © Maxime Delvaux + 34

  • Architects

  • Location

    Mondorf-les-Bains, Luxembourg
  • Partners

    Philippe Nathan, Sergio Carvalho
  • Project architect

    Julie Moret
  • Area

    446.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

Text description provided by the architects. Named after local hero John “Hercule” Gruen for its robust strength, the volume emerges fiercely from the ground like the tip of an iceberg: the stepping of the plot, a residual portion of land situated between an old farm-house and a suburban villa, drove the design, breathing a strong sense of grounding into the site.

Concept
Concept
Axo
Axo

Rather than working against the topographical constraint, the natural context helped to determine the layout of the home's three levels as they step down the slope. The basement gathers all the technical functions, including the garage; the entrance, the wardrobe, the laundry room, the fitness & spa area, the wine-cellar and the kitchen, as well as the dining-room and the living area, both of which are arranged in a single space of 14 x 6m, and open completely on the south-west side via a patio.

© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

These dimensions are repeated on the upper two floors, which accommodate the bedrooms and bathrooms. Designed according to an essential aesthetic, they are included in a compact volume that represents the only visible part of the building from street level. In this way, the architects attained maximum privacy and minimized the building’s visual impact over ground.

© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux
Ground floor plan
Ground floor plan
© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux
1st floor plan
1st floor plan

Different approaches define the façades. To the south, a blind béton brut wall works as a beam for the upper two floors, in order to prevent the need for a column in the living room, while the north elevation presents punctual openings onto the garden, framing different landscape elements through furniture-windows. The east and west façades, oriented towards the street and the garden, are treated as curtain walls with a solar protective glass. Reflecting both suburban and landscape contexts, the house blends in with its surroundings.

© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

The radicalism of the project is further expressed through the lack of finishing: “The project results in a multifaceted artefact, an architectural bastard, dealing with the context complexity and defining vital spaces for a young family in the 21st century”, asserts Philippe Nathan, founder of 2001.

Cross section
Cross section
Longitudinal section
Longitudinal section

Only the main structural elements are visible, and are enhanced through the use of formwork or sanding. The resulting austerity, which is unusual for contemporary domestic standards, underlines the essence of the project: the minimal quality of the interiors fosters a relationship with the context. The design facilitates the appropriation and the application of timeless architecture by its users in their daily lives.

© Maxime Delvaux
© Maxime Delvaux

View the complete gallery

About this office
Cite: "Hercule / 2001" 04 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907045/hercule-2001/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.