the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Coffee Shop
  4. Ghana
  5. Anna Schweiger
  6. 2017
  7. MUDcafeteria / Anna Schweiger + Jaap Willemsen

MUDcafeteria / Anna Schweiger + Jaap Willemsen

  • 09:00 - 1 December, 2018
  • Curated by María Francisca González
MUDcafeteria / Anna Schweiger + Jaap Willemsen
MUDcafeteria / Anna Schweiger + Jaap Willemsen, Courtesy of Anna Schweiger
Courtesy of Anna Schweiger

Courtesy of Anna Schweiger Courtesy of Anna Schweiger Courtesy of Anna Schweiger Courtesy of Anna Schweiger + 25

  • Project-Partner

    NKA-Foundation
  • Competitions

    Participation in the 4th Earth Architecture Competition
  • Total Costs

    19,000 €
  • Construction Time

    Approx. 12 weeks (9th of July till 2nd of October)
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Anna Schweiger
Courtesy of Anna Schweiger

Text description provided by the architects. The MUDcafeteria is the center of a vocational school in the north of Ghana. It was built in summer 2017 by students of the TU Vienna together with locals from the local community. The construction was finished after 12 weeks with a budget set at 20.000€. It was important for us to build the cafeteria not only as a place to eat but also as a center for social gatherings. A place where pupils have the opportunity to relax and socialize in a comfortable indoor climate. If needed, the building can also be used by the local community for small events.

Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of Anna Schweiger
Courtesy of Anna Schweiger

The design is based on a modular system which can be repeated continuously. The modules are independent supporting structures, which allow for successive extensions of the building. The plan was rasterized and standardized, so that construction was possible using only two different ‘formwork-systems’ and one type of steel composite-beam. We have tried to use mainly local sustainable materials and reduce the use of cement by only using it for the load-bearing or weather-exposed elements. Due to the constantly high temperatures in the region, it is essential to keep the building cool. In order to create a comfortable inside climate, we planned the structure according to a two-layer principle. The sheltered outside area surrounding the structure protects the inner area from rain and direct sunlight.

Courtesy of Anna Schweiger
Courtesy of Anna Schweiger

The outside walls, which consist of 45 cm rammed earth (without cement), function as a heat buffer, stabilizing the inside climate during the day. The mud in the walls stores heats and regulates moisture and sound. Moreover, it binds air pollutants and is fire-resistant. Because of the connecting “wind/light modules,” the building is well ventilated and the indirect natural light reaches the inner layer of the building. To increase the natural cooling effect, the cafeteria’s main axes are set at a right angle to the wind. The roof is made of corrugated metal, common within this region because of the heavy rainfalls. For noise reduction during the wet season and to reduce heat emissions from the roof, locally produced straw mats were hung to serve as a back-ventilated sub-structure. This way, the inside remains relatively cool, even on the hottest days.

Courtesy of Anna Schweiger
Courtesy of Anna Schweiger

The building consists of three independent sections. The biggest section, a multi-purpose room, will be used as a classroom for now. In the smaller room, there is a counter with a serving hatch connected to the central, semi-outdoor space. Different zones were created around the building, from bigger open ones to more private areas. The projected roof, the sitting niches between the columns (rammed earth with cement), as well as the frontal seating and plant-bed elements, form an outdoor space for eating, socializing and retreating. The blinds, which were made from leftover construction wood and locally produced rope, provide shade and additionally define the front porch area. Other leftover construction wood was used to build some furniture such as the kitchen counter. The cooking element and the rainwater tank are situated behind the building.

Section Diagram
Section Diagram
Courtesy of Anna Schweiger
Courtesy of Anna Schweiger

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MUDcafeteria / Anna Schweiger + Jaap Willemsen" 01 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906709/mudcafeteria-anna-schweiger-plus-jaap-willemsen/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Anna Schweiger

夯土食堂MUDcafeteria / Anna Schweiger + Jaap Willemsen

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.