the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Romania
  5. Alexandru SZUZ POP
  6. 2018
  7. ERTLER Apartment Refurbishment / Alexandru SZUZ POP

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

ERTLER Apartment Refurbishment / Alexandru SZUZ POP

  • 09:00 - 16 February, 2019
  • Curated by Pedro Vada
ERTLER Apartment Refurbishment / Alexandru SZUZ POP
ERTLER Apartment Refurbishment / Alexandru SZUZ POP, © Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

© Kinga TOMOS © Kinga TOMOS © Kinga TOMOS © Kinga TOMOS + 40

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

Text description provided by the architects. The renovation of the early 1900's apartment situated on the first floor of the ERTLER apartment building, located in the historic city center of Oradea, designed by the architect Mende Valer, characterized by the bi-dimensional decorative fields engraved in the masonry of the facade, aims to rethink the internal organization of the apartment space to fit the needs of the client.

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS
Floor plan
Floor plan
© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

After continuous changes made by the previous owners by dividing the first floor, once a single unit, the apartment resulted a layout incompatible with the way of living and the requirements of the new owner.
The main focus of the project was to redefine architecturally the apartment, re-imagining circulations, connections between spaces and natural light by taking advantage of the orientation of the apartment.

After removing the interior plaster the original partition was revealed by the initial electrical paths, and by keeping the exposed concrete ceiling and by adding the light sources on the exact same positions of the initial electrical paths, we created a connection with the past through which the space was transformed into an open time capsule.

The design solution aims to create a timeless, warm-minimalist interior, where the main functions (living / kitchen - dining / bedroom) are placed around the new central piece of furniture, that hosts the bathroom and all required storage spaces, also including the air conditioning of the apartment.

The connection between the new central volume and the perimetral walls is created by using a shadow gap, inspired by the decorative drawings of the facade engraved in the masonry, the same detail that goes all around the ceiling and is also used to create the flushed baseboard. A raw textured plastering was used to finish the perimetral walls, thus creating an interior shell, that is also painted in white in order to increase the natural light. The use of terrazzo and the oak wooden flooring create a classical background for the white minimalist central volume.

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

The original doors and windows were restored in order to preserve the heritage of this apartment as much as possible.
A custom made sliding glass door, inspired by the design of the original wooden doors, was created to separate the living room and the kitchen and improve light and spatial flow. The overall atmosphere of the apartment is defined by the raw textures, natural tones, terrazzo and wooden oak floors, balanced with early 20th century furniture pieces.

© Kinga TOMOS
© Kinga TOMOS

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ERTLER Apartment Refurbishment / Alexandru SZUZ POP" 16 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906487/ertler-apartment-refurbishment-alexandru-szuz-pop/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.