All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Czech Republic
  5. DDAANN
  6. 2018
  7. House Over the Backyard / DDAANN

House Over the Backyard / DDAANN

  • 06:00 - 27 November, 2018
  • Curated by María Francisca González
House Over the Backyard / DDAANN
© Alexandra Timpau
© Alexandra Timpau

© Alexandra Timpau © Alexandra Timpau © Alexandra Timpau © Alexandra Timpau + 28

    © Alexandra Timpau
    © Alexandra Timpau

    Text description provided by the architects. A home for a young couple and their two little girls was built in one of the Prague urban areas where family houses blend with high-rise blocks of flats as well as wild greenery. In the middle of this varied composition and on a very narrow site, we have designed a house which communicates with its surroundings and uses its benefits. The building is divided into two volumes – a family house and a tiny study over the (back)yard.

    © Alexandra Timpau
    © Alexandra Timpau
    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan
    © Alexandra Timpau
    © Alexandra Timpau

    The house has a white wooden facade and a saddle roof. A simple side with a front door is oriented to the road. The remaining ones open with square windows in three different sizes, so that each room inside receives enough light. The largest ones are made of fixed glass panels, the middle ones are openable and the smallest squares bring light onto the platforms in the open attic.

    Exploded Axonometry
    Exploded Axonometry

    The study has its own facilities and can serve as an individual guest room. It is connected to the house by a covered path with a plank wall which includes a large sliding door. The walk from the dwelling to the study and back can give its inhabitants a new perspective, making the study a very calm and valuable working space.

    © Alexandra Timpau
    © Alexandra Timpau

    The sliding door, when open, lets the garden flow around the house. If desired, the door can be closed to create a more intimate setting. The two volumes of the house stay visually connected through large glass partitions. As a result, the yard becomes a natural part of the house.
    House over the backyard, backyard through the house...

    Longitudinal Section 1
    Longitudinal Section 1

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "House Over the Backyard / DDAANN" 27 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906477/house-over-the-backyard-ddaann/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.