We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Recreational Community Center « Jardin Robinson du Lignon » / Stendardo Menningen Architectes

Recreational Community Center « Jardin Robinson du Lignon » / Stendardo Menningen Architectes

© Federal Studio© Federal Studio© Federal Studio© Federal Studio+ 21

  • Area Area of this architecture project Area:  350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Federal Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Associés successeurs des Ateliers Casaï SA, Balzan & Immer SA, Restorex Cuisines Professionnelles SA, Scholl-Métal SA, Steimer SA Menuiserie Charpente
© Federal Studio
© Federal Studio

Text description provided by the architects. The newly constructed recreational center known as the “Jardin Robinson” occupies a strategic position surrounded by the wooded water-banks of the Rhone on one side and the public facilities of the Lignon district with an emblematic expression of a 1960's concrete on the other side.

© Federal Studio
© Federal Studio
Section
Section
© Federal Studio
© Federal Studio

The building is located on a steep slope between the Lignon school and a pedestrian path leading to the water-banks of the Rhone. This position required the design and construction of a new access ramp located at the main entrance of the building for ease of accessibility.

© Federal Studio
© Federal Studio

The project proposed a folded volume in response to its context as well as mobility requirements in the vicinity. The building was designed to integrate transparency and visual openings with its surrounding environment. The external plants and vegetation are internalized with the large glass facades. The building designed for public utility expresses a strong identity by privileging the relationship between the exterior and interior landscape.

© Federal Studio
© Federal Studio
© Federal Studio
© Federal Studio

The program distribution is qualified by the use of mobile partitions allowing a flexibility of use according to the multiple activities of the users. The main area of the activity rooms has a kitchen with access to the loggia. A core area pierced by four windows allows visual control between the play areas of the children, the mezzanine, the workshop, the entrance and the administration office.

© Federal Studio
© Federal Studio

The oak façades are composed of oblique blades reinterpreting the play of trees structuring the site. The roof, accessible from the outside, hosts thirty urban vegetable gardens and a fountain. It is conceived as a real meeting place nestled in the middle of the treetops.

© Federal Studio
© Federal Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vernier, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Recreational Community Center « Jardin Robinson du Lignon » / Stendardo Menningen Architectes" 24 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906380/recreational-community-center-number-syck-mergekey-0x0000000c22ba58-jardin-robinson-du-lignon-stendardo-menningen-architectes> ISSN 0719-8884
© Federal Studio

瑞士休闲会所 Jardin Robinson du Lignon / Stendardo Menningen Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.