We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Casa Vilarinha / Luís Peixoto

Casa Vilarinha / Luís Peixoto

© Arménio Teixeira© Arménio Teixeira© Arménio Teixeira© Arménio Teixeira+ 33

  • Architects: Luís Peixoto
  • Area Area of this architecture project Area:  1931 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Arménio Teixeira
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Gneisse, Sanindusa, ADF, Estremoz, Jofebar
  • Collaborators:Carlos Ribeiro, Luciana Rocha, Rodrigo Gorjão Henriques
  • Engineering:Eng. Luis Seabra - Mofase - engenharia
  • Construction:Cerdwork
  • Consultant:Mofase Engenharia
  • Client:João Miguel Oliveira
  • Team:Peixoto monteiro arquitectos
  • City:Porto
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

Text description provided by the architects. The project arises from the need of rehabilitating a semi-detached house, integrated in an economic neighbourhood and built in the second half of the 1950s.

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira
Ground floor plan
Ground floor plan
© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

Its location, next to a large urban area, has become attractive for younger families. However, due to the small scale of the house and considerable partitioning of the interior spaces, it was necessary to intervene in order to increase the areas and to update the space with respect for its use.

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

The expansion of the living space was then thought through the redefinition of the pre-existing rooms and the use of the outer space, with the construction of an autonomous volume, which is assumed as a new archetype, different from the affordable house of the 1950s. Functionally, the bedrooms remain in the pre-existing area, while the new extension receives the social spaces. The strategy of the project was based on this separation between the two constructions, emphasizing the language and materiality that the new volume assumes, with a clear allusion to the work of Mies van der Rohe. This light and transparent construction presents itself as a counterpoint to the compact volume of stone basement and roof.

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

Together, one archetype does not annul the other, being that they complement each other and value their identity by matching the different ages of the neighbourhood.

Section with details
Section with details

The point of mediation and connection between the two distinct moments of the house is the entrance door, through which we arrive and leave.

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa Vilarinha / Luís Peixoto" [Casa Vilarinha / Luís Peixoto] 19 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906343/casa-vilarinha-luis-peixoto> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.