the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Thailand
  5. A Milimetre
  6. 2018
  7. HSH House / A Milimetre

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

HSH House / A Milimetre

  • 21:00 - 20 November, 2018
HSH House / A Milimetre
HSH House / A Milimetre, © Jirayu Rattanawong
© Jirayu Rattanawong

© Jirayu Rattanawong © Jirayu Rattanawong © Jirayu Rattanawong © Jirayu Rattanawong + 38

  • Architects

  • Location

    Bangkok, Thailand
  • Lead Architects

    Sitthana Phongkitkaroon, Wipavee Kueasirikul
  • Area

    150.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

    © Jirayu Rattanawong
    © Jirayu Rattanawong

    Text description provided by the architects. A typical townhouse from the 80’s has been renovated on the east of Bangkok. The dull and dark house lacked natural light and ventilation. The original windows were small and the interior lacked privacy due to traffic and pedestrians.

    © Jirayu Rattanawong
    © Jirayu Rattanawong
    Plans
    Plans
    © Jirayu Rattanawong
    © Jirayu Rattanawong

    To have an open plan with high privacy is the main concept of this project. A vertical façade with multiple usages was created. It is the main entrance to the house. It visually separates the public road from the interior of the house. The residents can look out, but pedestrians cannot peek inside. The facade also works as a security wall which is what living in Bangkok needs. In the interior, rooms with only one function each have been merged into a more open and connected house. We wanted to have a double space area linking other spaces and rooms together. So we removed a floor slab on the second floor in the centre of the house. This created a void that not only makes the most use of natural light and ventilation, but also brings people together.

    © Jirayu Rattanawong
    © Jirayu Rattanawong
    Section
    Section
    © Jirayu Rattanawong
    © Jirayu Rattanawong

    Material transformations:
    The opaque materials have been replaced by transparent ones.
    Upper plane: we brightened the centre of the house, which was too dark, by adding a skylight
    Vertical plane: the original windows were small and their wooden frames were thick. We replaced them with larger windows with slim steel frames. The slim frames allow more light into the house. 

    © Jirayu Rattanawong
    © Jirayu Rattanawong

    Floor: A floor slab floor in the centre of the house on the second floor was demolished to create a double space that connect all other spaces together
    Façade: the building is enclosed with 1”x2” steel battens which protects the interior from the busy surroundings

    © Jirayu Rattanawong
    © Jirayu Rattanawong

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "HSH House / A Milimetre" 20 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906185/hsh-house-a-milimetre/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.