All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Greece
  5. En Route Architects
  6. 2017
  7. Parallel House / En Route Architects

Parallel House / En Route Architects

  • 01:00 - 20 November, 2018
  • Curated by María Francisca González
Parallel House / En Route Architects
Parallel House / En Route Architects, © Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

© Yiorgis Yerolymbos © Yiorgis Yerolymbos © Yiorgis Yerolymbos © Yiorgis Yerolymbos + 18

    • Structural Engineer

      Andreas Mitsopoulos
    • Mechanical Engineer

      Pantelis Argyros
    • More Specs Less Specs
    © Yiorgis Yerolymbos
    © Yiorgis Yerolymbos

    Text description provided by the architects. The Parallel House is a summer residence situated within a secluded natural area of a Greek Cycladic Island. The strong topographical changes of the surrounding landscape represent at the same time the conceptual source and guideline for the architectural idea.

    © Yiorgis Yerolymbos
    © Yiorgis Yerolymbos

    The house - placed parallel to the view of the sea - is organised as a sequence of rooms, ranging from outdoor to partially covered to completely enclosed spaces. These volumes create cinematic frames of the surrounding landscape, the Aegean Sea and neighbouring islands. Due to the steep topography, the backside of the house is submerged within the landscape, while its front is exposed entirely towards the view. All support functions of the house are placed along the back wall allowing for unobstructed movement and views within the house and towards the landscape.

    © Yiorgis Yerolymbos
    © Yiorgis Yerolymbos
    © Yiorgis Yerolymbos
    © Yiorgis Yerolymbos

    The use of exposed concrete as a structural and visual frame is intended as a contemporary interpretation of a traditional stone house. This reinterpretation of traditional building techniques is also related to the integration of active and passive techniques for heating, cooling and energy generation. Such techniques thereby allow for a high degree of energy efficiency and independence.

    © Yiorgis Yerolymbos
    © Yiorgis Yerolymbos
    Plan
    Plan
    © Yiorgis Yerolymbos
    © Yiorgis Yerolymbos

    A recessed corridor at the back of the house captures prevailing winds enabling cross ventilation and keeping the house cool throughout the year. The roof of the house is used to collect rainwater in submerged tanks that is re-used in the house as filtered water. Solar panels hidden in the landscape produce sufficient energy in order to keep the house running off the grid.

    © Yiorgis Yerolymbos
    © Yiorgis Yerolymbos

    The Parallel House was built as a strong and yet minimal contrast to its surrounding landscape. Through this contrast and the embedding of hidden principles, the focus is laid upon the maximum experience of the landscape itself.

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Parallel House / En Route Architects" 20 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906025/parallel-house-en-route-architects/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.