All
Projects
Products
Events
Competitions

Six Vaults Pavilion / Gijs Van Vaerenbergh

Six Vaults Pavilion / Gijs Van Vaerenbergh

© Matthijs van der Burgt © Matthijs van der Burgt © Matthijs van der Burgt © Matthijs van der Burgt + 32

Pavillion  · 
Hooglede, Belgium
  • Other Participants

    LAMA landscape architects
More Specs Less Specs
© Matthijs van der Burgt
© Matthijs van der Burgt
© Matthijs van der Burgt
© Matthijs van der Burgt

Text description provided by the architects. In the frame of the centennial commemoration of World War I, the architect duo Gijs Van Vaerenbergh was commissioned by the municipality of Hooglede (BE) to realize a reception pavilion for the German Military Cemetery. More than eight thousand German soldiers who fell in the region during the Great War are buried at the German Military Cemetery. The cemetery dates from 1917 when the area was in still German hands. Today, the cemetery is located in a typical Flemish suburban context, surrounded by agricultural lands and traditional allotments.

© Matthijs van der Burgt
© Matthijs van der Burgt
Site Plan
Site Plan
© Matthijs van der Burgt
© Matthijs van der Burgt

The concrete pavilion functions as a reception infrastructure that - depending on the viewing direction - frames different fragments of the environment. The pavilion is inspired by classical arch architecture, which can also be seen in the historic Honor Hall of the cemetery but also presents a new interpretation of this historical architectural vernacular. Gijs Van Vaerenbergh cut six diagonal vaults at different angles out of a massive volume of 9x9x5m. A complex vault and columns structure of varying shapes and dimensions define the covered space. An over-dimensioned column accommodates a subtly integrated lavatory space.

© Matthijs van der Burgt
© Matthijs van der Burgt

Each vaulted space frames another fragment of the surroundings: the cemetery, the surrounding landscape and the allotments on the other side. Yet, depending on the viewing direction - the pavilion also frames fragments of itself. This creates a pictorial play of arc in the arc that brings to the fore the way the play of light affects the vaults. As such, the pavilion functions as a kind of viewing machine that brings both itself and the environment to the fore. The floor around the pavilion was conceived as a spatial installation that reflects the wish to make the entrance zone a space that functions as an important addition to the overall staging of the cemetery.

© Matthijs van der Burgt
© Matthijs van der Burgt
Diagram
Diagram
© Matthijs van der Burgt
© Matthijs van der Burgt

A dark concrete surface was divided by a fracture pattern, which refers to the broken and blackened landscape at the time of the war. Various concrete fragments were removed at strategic locations to make space for greenery and planting. The landscape design was realized in collaboration with LAMA landscape architects. With Six Vault Pavilion, Gijs Van Vaerenbergh continues their work on themes the duo experimented with earlier in other installations. The 'cutting' is an important strategy in their thinking and design process, yet in this work, it is applied in a completely novel way.

© Matthijs van der Burgt
© Matthijs van der Burgt
Floor Plan v.1
Floor Plan v.1
© Matthijs van der Burgt
© Matthijs van der Burgt

Previously, Gijs Van Vaerenbergh realized internationally acclaimed projects such as Reading between the Lines, Labyrinth, Upside Dome, Framework and Arcade. The works of duo Gijs Van Vaerenbergh inevitably demand to be framed within architecture or the visual arts, and yet neither of both frameworks are fully satisfactory. Founding architects Pieterjan Gijs and Arnout Van Vaerenbergh developed since their studies a parallel practice in which they employed their technical and theoretical know-how for an experimental research. The output of that research varies from works in the public space and architectural structures to sculptures and smaller work. 

© Matthijs van der Burgt
© Matthijs van der Burgt

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 8830 Hooglede, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Six Vaults Pavilion / Gijs Van Vaerenbergh " 13 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905617/six-vaults-pavilion-gijs-van-vaerenbergh/> ISSN 0719-8884
© Matthijs van der Burgt

六拱展示馆 / Gijs Van Vaerenbergh

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.