All
Projects
Products
Events
Competitions

A House in Rasu Namai / Inblum Architects

A House in Rasu Namai / Inblum Architects

© Norbert Tukaj © Darius Petrulaitis © Darius Petrulaitis © Darius Petrulaitis + 29

Houses  · 
Vilnius, Lithuania
  • Architects Authors of this architecture project Inblum Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Carpyen, Mutto, Papadatos, Vibia
© Darius Petrulaitis
© Darius Petrulaitis

Text description provided by the architects. As if hanging over the historical walls of the ammunition depots, the house is part of the Rasų Quarter located in Pavilniai Regional Park.  Here the houses of the archetype traditional silhouette harmoniously merge with the environment. The large showcase windows overlook slopes and valleys of the regional park, filling the interior with gorgeous landscapes.

© Norbert Tukaj
© Norbert Tukaj

It is this landscape that shaped the interior concept supporting the quarter's architectural idea to merge with the environment, to create an unbroken link between the exterior and interior, and maybe to allow nature’s certain domination over architecture. In that way it was thought to create an interior following the conceived architectural forms. The interior elements are only meant to bring forth and emphasize the existing proportions of the house, which are especially distinctive on the first floor.

© Darius Petrulaitis
© Darius Petrulaitis

This two-storey, 96 sq.m house is intended for a young four-person family, its compactness reminding us of the Japanese arrangement of spaces. Therefore, in solving the functional structure of these houses maximum space is given to storage, and utilitarian solutions are aestheticized through minimalist design and materiality. This is why it is sometimes not easy to tell whether you it is a door to another room or closet or it is just a wall finish.

© Darius Petrulaitis
© Darius Petrulaitis

The ground floor has bedrooms and a bathroom. The first floor is given to a living room with kitchen. The kitchen element is designed as a separate, lower volume with a ‘roof’ for cosy sitting, reading books and children's games. This volume alludes to a large stove found in fairy tale forest huts. As the children are still too small, for safety reasons there is no ladder.

© Darius Petrulaitis
© Darius Petrulaitis

The outer shell of the interior spaces is white from floor to ceiling so as to frame the environment. Most of solid and decorative elements of the furniture are constructed from CLT pine panels. In this interior natural wood is not a random choice. This is continuity. The concrete structures of the house are painted white so as to preserve the concrete texture. This is tactility. 

© Darius Petrulaitis
© Darius Petrulaitis

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "A House in Rasu Namai / Inblum Architects" 08 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905611/a-house-in-rasu-namai-inblum-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.