the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Christopher Polly Architect
  6. 2018
  7. Binary House / Christopher Polly Architect

Binary House / Christopher Polly Architect

  • 20:00 - 7 November, 2018
Binary House / Christopher Polly Architect
Binary House / Christopher Polly Architect, © Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

© Brett Boardman Photography © Brett Boardman Photography © Brett Boardman Photography © Brett Boardman Photography + 35

  • Builder

    Owner
  • Structural Engineer

    SDA Structures
  • Hydraulic Consultant

    ACOR Consultants
  • Landscape

    Fig Landscapes
  • More Specs Less Specs
© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

Text description provided by the architects. A crafted volume is carefully connected to the retained and refashioned rear of an original 1960’s yellow brick envelope to enact clear planning, cost and environmental values in an articulated binary composition - a cellular and private front to the street, with an open and public rear that expands to its landscape setting. The owners, a young couple, moved from Melbourne to embrace a beach lifestyle on the southern fringes of Sydney and commissioned a transformation to their home to accommodate their way of living with Ian, their energetic kelpie.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography
Ground floor plan
Ground floor plan
© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

The original bungalow allows the cultural value of its suburban type to be preserved within its locality, while also supporting environmental and budget outcomes. Its interior carefully configures a program of bedrooms and service spaces, with vaulted skylights carved within the original roof expanding several spaces to light and sky. A sharply folding intermediary form spatially unlocks a compressed front hall while allowing the location of interstitial courtyards for light, ventilation and multiple aspects at the centre of the plan - in turn promoting an interplay of private and public rooms across front and rear zones.

The two-storey pavilion provides a volumetrically expansive double-height living area, and serves as a generously proportioned ‘garden room’ with large apertures capturing sky and landscape views. Its stair element extends the established circulation condition from the original front entry, while marking a loose threshold for the arrangement of two smaller rooms at one end of its volume - a ground level kitchen and a flexible upper floor sitting room that is adaptable as a bedroom or future study. It provides additional room for the owners to grow into, achieves improved privacy from neighbours and provides desired transparency for unfettered spatial relationships within its volume and across its two parts for strengthened connections to its place.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography
Section C
Section C
© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

It employs an approach which enables strong visual connections to the existing brick character from within the new pavilion and creates a dichotomy of two differing material characters at either end within the new volume - while its binary play of considered honey and grey tones strongly reference the exterior yellow brick and grey metal of the two distinct structures. Glazing expanses harness natural light and promote passive cooling and heating, while external retractable blinds temper direct sunlight when required. A northern blade screen and a pinched-in rear profile enable greater solar access onto the generous thermal mass of a concrete wall and ground floor slab - with a cantilevered terrace edge and sculpted step element doubling as seats for enjoyment of the garden.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

View the complete gallery

About this office
Christopher Polly Architect
Office
Cite: "Binary House / Christopher Polly Architect" 07 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905396/binary-house-christopher-polly-architect/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.