All
Projects
Products
Events
Competitions

House CB005 / GAAGA

House CB005 / GAAGA
Courtesy of GAAGA
Courtesy of GAAGA

Courtesy of GAAGA Courtesy of GAAGA Courtesy of GAAGA Courtesy of GAAGA + 19

Houses  · 
  • Architects Authors of this architecture project GAAGA
  • Area Area of this architecture project
    188.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Vande Moortel
  • Lead Architects

    Esther Stevelink, Arie Bergsma
    • Contractor

      Aannemersbedrijf Schotte BV, Pijnacker
    • Structural Engineering

      Pieters Bouwtechniek, Delft
    More Specs Less Specs
    Courtesy of GAAGA
    Courtesy of GAAGA

    Text description provided by the architects. The transformation of the Delft Railway Zone includes the creation of a new residential district: Nieuw Delft. The neighborhood of House CB005 is characterized by its small scale, family friendly living environment, narrow streets, and typical Delft row houses. House CB005 is designed for a 5,1m wide and 10m long building plot, which is a typical plot size in the Netherlands. However, the layout of the house is far from standard, because of the client's specific wishes.

    Courtesy of GAAGA
    Courtesy of GAAGA

    Unique spaces in a split-level house
    The client's wish was to build a modern family house containing a large variety of separate rooms. The challenge was to achieve this multiplicity of rooms and still create a spatial house. The house is organized around landing stairs connecting split-level floors and building up a sequence of internal spaces. The result is a playful home interior, with a large variety of visually connected and unique spaces and many nooks.

    Courtesy of GAAGA
    Courtesy of GAAGA
    Perspective Section
    Perspective Section
    Courtesy of GAAGA
    Courtesy of GAAGA

    Abstract bay windows in a solid brick facade
    Large bay windows architecturally define the building’s exterior and interior. The modern and abstract bay windows of smooth metal cladding form a strong contrast to the solid, rough brick facade. The house has a hospitable expression thanks to these large bay windows, which create a strong connection between the street and life going on indoors. Surprising as it may seem to some, it is actually quite usual for Dutch households to keep their window curtains opened far into the evenings. Tradition has it that this habit results from Protestant culture (nothing to hide), but in any case, it provides Dutch streets with their friendly atmosphere.

    Sectional Facade Detail
    Sectional Facade Detail
    Facade Detail
    Facade Detail

    Project gallery

    See all Show less
    About this office
    Cite: "House CB005 / GAAGA" 07 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905336/house-cb005-gaaga/> ISSN 0719-8884
    Courtesy of GAAGA

    CB005号住宅 / GAAGA

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.