All
Projects
Products
Events
Competitions

BENFERRI Multifunctional Building / Rafael Landete + Emilio Cortes

BENFERRI Multifunctional Building / Rafael Landete + Emilio Cortes

© David Frutos © David Frutos © David Frutos © David Frutos + 16

Benferri, Spain
  • Promotor

    Excma Diputación de Alicante - Excmo Ayuntamiento Benferri
  • Construction

    Orthen, Servicio y actuaciones ambientales Sau
More Specs Less Specs
© David Frutos
© David Frutos

Text description provided by the architects. White architecture. A play of faceted volumes share prominence with a pure solid to define spaces of light and texture.

Location Plan
Location Plan
© David Frutos
© David Frutos

The geometry of the building responds to three main programs. A main volume sits by a diving wall hosting the auditorium and related programs. This space extends into two attached volumes: the social living room which is connected internally to the auditorium and the library separated by an outdoor plaza. This void acts as a gateway from which you can access the three programs independently.

© David Frutos
© David Frutos

Due to the flat topography of the plot, in order to be able to offer a direct access to users and loading trucks, the auditorium has been sunk. A gentle slope of 5.7% connects the access of the building to the stage which is at level -0.90 meters. This allows for a better visibility in the room and avoids the introduction of a goods lifts as both spaces are access at street level.

Elevations and Section
Elevations and Section

Due to the flat topography of the plot, in order to be able to offer a direct access to users and loading trucks, the auditorium has been sunk. A gentle slope of 5.7% connects the access of the building to the stage which is at level -0.90 meters. This allows for a better visibility in the room and avoids the introduction of a goods lifts as both spaces are access at street level.

© David Frutos
© David Frutos

The auditorium is also equipped with a translation and management room accessed from the main hall of the building.

© David Frutos
© David Frutos

The facades are closed from the streets as if they would protect from the exterior    and open up to the interior plaza and courtyards. Smooth enclosures and inclined planes give rhythm to the facades and the roof which can be appreciated in the graphic documentation provided.

© David Frutos
© David Frutos

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Calle Jose Maria Puchades, 11, 03316 Benferri, Alicante, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "BENFERRI Multifunctional Building / Rafael Landete + Emilio Cortes" [Edificio Plurifuncional BENFERRI / Rafael Landete + Emilio Cortes] 05 Nov 2018. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/905029/benferri-multifunctional-building-rafael-landete-plus-emilio-cortes/> ISSN 0719-8884
© David Frutos

本弗里多功能屋 / Rafael Landete + Emilio Cortes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.