We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Workshop building Landscheide / kit

Workshop building Landscheide / kit

© Ruedi Walti© Ruedi Walti© Ruedi Walti© Ruedi Walti+ 24

Sankt Peterzell, Switzerland
  • Architects: kit
  • Area Area of this architecture project Area:  2100
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Ruedi Walti
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Storama, Blumer Schreinerei AG, Morscher AG, Schär AG, Steinit AG
© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

Text description provided by the architects. The Landscheide workshop in Wald-Schoenengrund offers structured daytime workspaces to people with disabilities. For this purpose, the new building by kit | architects provides bright studio spaces, with the clever layout ensuring a protected environment that fosters independent work. The simple building structure offers a variety of spatial experiences and can be used flexibly. The walls have been deliberately left rough, and the wood and concrete ceilings underline the workshop character, while the inclusion of the surrounding nature creates a calm and relaxing atmosphere.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti
Cross Section 1:200
Cross Section 1:200

Site-Specific Situation
The new building complements the ensemble of the existing residential facility Landscheide. The compact cube adopts the alignment of the surrounding buildings and blends into the slope between the main street and the cultural landscape. A wide canopy characterises and protects the entrance area, while at the same time offering the possibility of extending the wood workshop into the outside space during good weather. The building's setting and the careful modulation of the surrounding topography create outdoor spaces with different qualities: a forecourt, a garden and the outdoor seating area of the coffee shop. The entire property was further turned into an orchard with newly planted, loosely spaced apple and cherry trees.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti
Floor Plan Level 0 - 1:200
Floor Plan Level 0 - 1:200
© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

Building
Due to its hillside location, the lower floor opens directly onto the forecourt. The actual ground floor comprises the common rooms and the administrative office, and the three upper floors the additional workspaces. These upper rooms are divided by four u-shaped brackets arranged around a central access area, thus creating two different types of rooms: corner rooms and niche rooms. The corner rooms, which open towards the staircase, serve the main purpose of the building, whereas the niche rooms can be used as retreat spaces, offices and storage rooms. In addition, the rooms are connected along the façade, allowing informal access.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

Rooms
People with very different impairments work in the workshop, and the room structure is tailored to their needs. Providing shielded retreat and break spaces was important. In addition, the niche rooms contain the offices of the supervisors, from which the workshops can be discreetly monitored, enabling independent work that enhances self-esteem. The inclusion of the surrounding nature through generous ribbon windows creates a bright and quiet atmosphere, and the clear arrangement of the rooms contributes to easy orientation in the building.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

Façade and Structural Concept
The outside of the building features an exposed concrete façade with encircling parapet strips and slender columns. The exposed concrete was formed with OSB panels and thus has a lively structure. The brown glazing takes on the colour of the surrounding dark wooden houses.

© Ruedi Walti
© Ruedi Walti

The façade, together with the internal reinforced concrete walls of the four u-shaped brackets, forms the load-bearing system.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hauptstrasse 81, 9105 Schönengrund, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Workshop building Landscheide / kit" 05 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904967/workshop-building-landscheide-kit> ISSN 0719-8884
© Ruedi Walti

Landscheide 工作室 / kit

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.