All
Projects
Products
Events
Competitions

Dorotheen Quartier / Behnisch Architekten

Dorotheen Quartier / Behnisch Architekten

© David Matthiessen © David Matthiessen © David Matthiessen © David Matthiessen + 23

  • Structural Engineering: Knippers Helbig GmbH, Mayer-Vorfelder Dinkelacker
  • Climate Engineering: Transsolar Energietechnik GmbH
  • Lighting: Bartenbach LichtLabor GmbH
  • Facade Engineering: PBI Entwicklung innovativer Fassaden GmbH
  • Client: EKZ Grundstücksverwaltung GmbH & Co KG
More Specs Less Specs
© David Matthiessen
© David Matthiessen

Text description provided by the architects. The re-planning of the Dorotheen Quartier not only creates new areas for public use, it also offers a unique opportunity to reassess the relationship with the Karlsplatz arcade. This thoroughfare has, until now, always been perceived as the less important “back” of the site, situated behind the Breuninger Department Store, and leading towards Sporerstraße and Karlstraße. With this project, which includes three mixed-use buildings with offices, small-scale retail and urban living, the highly valuable central city core is now infused with a new identity and vitality – complete with a broad range of user activities. Thus, the new area augments Stuttgart’s existing, thriving network of lively pedestrian areas.

© David Matthiessen
© David Matthiessen
Site Plan
Site Plan
© David Matthiessen
© David Matthiessen

There have been some major changes to the scheme since Behnisch Architekten won the competition in spring 2010. The building of the former Hotel Silber has been preserved. Here the state of Baden-Württemberg committed itself to install a memorial, in memory of the building’s the former use as a Gestapo headquarter from 1937 to 1945. The preservation of this building, which was almost completely destroyed during World War II and subsequently rebuilt in a different appearance, has led to a complete restructuring of the original design. Now the buildings restrain themselves towards their surroundings in terms of height and size. At the same time they respond expressively in their architectural appearance to the urban characteristics of Stuttgart.

Ground floor plan
Ground floor plan
4th floor plan
4th floor plan
7th floor plan
7th floor plan

The design broadens and divides the existing Sporerstraße into two squares – the Dorotheen Platz and the Sporer Platz – and connects both to the lively town square in front of the Market Hall. A generous gateway and properly framed views assist in creating the opportunity for constant circulation between the existing sites and the new development. A new visual link between Markthalle and Karlspassage aids in connecting the disparate elements of the square, thereby increasing the attractiveness of the Dorotheen Quartier.

© David Matthiessen
© David Matthiessen

The objective of the entire reorganization was to create an urban space in the city center with no ‘rear sides’ and in this manner to create a public realm that is instead flanked by a variety of equally attractive, high-quality frontages. New elements supplement the existing urban structure. The scale, form and configuration of the three new buildings aim to integrate themselves seamlessly into the city’s existing and historic urban fabric and character. In this regard, the rooflines of such historic structures as the Markthalle, and the geometries and axes of the public plazas such as Karlsplatz have played an important role in informing the design of the Dorotheen Quartier ensemble.

© David Matthiessen
© David Matthiessen
© David Matthiessen
© David Matthiessen

In the city of Stuttgart, the unique topography of the ‘city basin’ has, in essence, established a ‘fifth facade’ for each building: the roof. The ’roofscape’ here has particular significance in a place where, from any vantage point, the roofs across the landscape always serve as icons identifying landmarks and destinations in the city.

© David Matthiessen
© David Matthiessen

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Dorotheenstrasse 70173 Stuttgart Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dorotheen Quartier / Behnisch Architekten" 29 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904636/dorotheen-quartier-behnisch-architekten/> ISSN 0719-8884
© David Matthiessen

德国斯图加特街区更新,换新城市肌理 / Behnisch Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.