the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Turkey
  5. Yerce Architecture
  6. 2016
  7. Studio Loft / Yerce Architecture + zaas

Studio Loft / Yerce Architecture + zaas

  • 02:00 - 6 November, 2018
Studio Loft / Yerce Architecture + zaas
Studio Loft / Yerce Architecture + zaas, © Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce
© Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce

© Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce © Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce © Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce © Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce + 25

  • Main Contractor

    Nano İnşaat, Hilmi Aydın Niğdeli
  • Landscape Project & Contractor

    Nesil Peyzaj
  • Electrical Project

    Nano İnşaat
  • Mechanical Project

    Nano İnşaat
  • Client

    EEY
  • More Specs Less Specs
© Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce
© Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce

Text description provided by the architects. This is the story of the conversion of a regular, standard flat into a photography studio, private house, and an art gallery. The apartment is located on a quiet street parallel to a busy boulevard in Alsancak, one of the most densely populated neighborhoods in Izmir. The brief was to design the ground floor and the upper floor of this apartment which was part of a five-story housing block on this calm and green street, to be used as a photographic studio. During the design process, together with the client, it was agreed upon that this place could go beyond being just a photographic studio. 

© Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce
© Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce

Besides meeting the demands of the client who is a well-known photographer in İzmir, who wanted to have a place for his own where he could live and work, the idea of integrating an exhibition area to this space was quickly embraced. While enabling his studio to exhibit and share the photographic work that it produces, this space would also host other photography exhibitions and thus become an alternative art exhibition spot in the city. While the ground floor was planned to fulfill the necessities of a photographic studio and an exhibition space, the upper floor was designed to have the office space, kitchen area, sleeping, and private resting zones.

Axonometric Section
Axonometric Section

However, one of the important targets of the project was to maximize the creative space for the photographic studio, therefore in the design process, upper floor and mezzanine is planned to serve as spaces for photo shooting if wanted. In this way, the project turned into a ‘loft’ space where working, living & exhibiting functions intertwined with each other under the roof of a photographic studio. Answers were sought to questions such as how could a space which was constructed and used initially as a typical, standard apartment could transform into a multifunctional area where different functions and forms of living can go along together; how could permeability within these functions be established and how could the flow of life and space be in such a place.

© Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce
© Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce

Project got the chance to open more to public thanks to the exhibition space that it had gained. Integration with the wide sidewalk in front of the apartment was essential. The surrounding space around the apartment until the street, was decided to be included in the design. Sidewalk level and the material was to continue until the inner space. The sliding folding glass doors forming the facade, could open completely by being collected on the sides and thus would contribute to the fusion of the inner space with the urban space on an exhibition event.

© Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce
© Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce

Street flowing into the inner space and viceversa, would enable a potential exhibition visitor passing by there to have a look into the exhibition without a filter. This wide sidewalk that belongs to the city and the apartment could become a social area and platform on an exhibition opening night where people could communicate with the comfort of being on the street rather than in an enclosed gallery space. As a result, a cozy, fun, wise layout, set up and the transformation was aimed which would balance well the separation and incorporation of the abovementioned functions and be open to the public and be private to the necessary extent while contributing to the surrounding built environment.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Studio Loft / Yerce Architecture + zaas" 06 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904584/studio-loft-yerce-architecture-plus-zaas/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.