All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Bangladesh
  5. River & Rain
  6. 2017
  7. Escape Den / River & Rain

Escape Den / River & Rain

  • 23:00 - 24 October, 2018
  • Curated by María Francisca González
Escape Den / River & Rain
Escape Den / River & Rain, © Maruf Raihan
© Maruf Raihan

© Maruf Raihan © Hasan Saifuddin Chandan © Maruf Raihan © Maruf Raihan + 28

  • Structural Consultant

    Eng. Ruhul Alam
  • Electrical Consultant

    Eng. Asad
  • Name of the Client

    Mr. Tanjim Haque & Ms. Asma Sultana
  • Site Area

    1338 sq m
  • More Specs Less Specs
© Maruf Raihan
© Maruf Raihan

CONCEPT
Concept of space evoked on three main grounds; to create a hymn of solitary through a more contemporary yet quirky design approach with a time worthy construction period. The space was considered as the simplest of its expression. Neither form dominated nor space, a perfect mingling and cohesion to generate ooze sophistication. To create a subtle experience of one’s being and non-being at the same moment, the project adorns emptiness with grace.  Space here is not stagnant; it’s allowed to flow with its highest ardencies, form is only the resonance of space.

© Maruf Raihan
© Maruf Raihan

ARCHITECTURE
The location is mostly secluded of settlements at present and therefore remains little less noise. The serene place is a perfect hide out from every day hustle-bustle of busy urban life.  

© Maruf Raihan
© Maruf Raihan
Sections A
Sections A
© Maruf Raihan
© Maruf Raihan

The steel frame skeleton is finely embellished with four pieces of shipping containers. The longest one is adjoined with two, forming the bed rooms. The rustic romanticism those containers evokes, are taken delightfully by the architect to recreate a place that just impeccably out of the world, surreal.  

© Snahasis Saha
© Snahasis Saha

Triple height atrium with green foliage of almond tree is indeed a solemn beauty for anyone who steps inside. The soft screening of vines in the top will soon be a veil of green velvet. The embedded greenery on container top acts as buffers to lessen the heat penetration.

Ground floor plan
Ground floor plan
First floor plan
First floor plan

PROJECT TECHNOLOGY
Extruded steel structure embraced the container gracefully. The whole frame was erected part by part as an independent system where those metal boxes were befitted in between the infrastructure. For ultimate makeovers of containers and to make them livable, necessary cut, holes and adjoining for façade treatment have been done after the accurate placement in desired level to avoid the fragility.

© Maruf Raihan
© Maruf Raihan

The hefty look of those containers has become dramatically airier with some skillful ensemble of architectural details. The floated platforms of the house, intertwining stairs and diverse direction of container placement have made the project more visually eye-catching.

© Hasan Saifuddin Chandan
© Hasan Saifuddin Chandan

MATERIALS
The off track material was container itself. The significance also lied beneath for its consideration of reuse, thus initiating a sustainable approach in design. Major inventory of materials are of reused version.

© Hasan Saifuddin Chandan
© Hasan Saifuddin Chandan

CONSTRAINTS AND SOLUTIONS ACHIEVED
Apart from the structural execution, the complex procedure of the spatial transformation of container into a cozy home stay was a substantial design constrain. The non-enchanting and austere look of hard core shipping containers had to transform into a ideal, cozy built form. The interior had sentient slits and cut through to add volume to the space.  The scale of individual container has been maneuvered considering both internal and external space dialogues with it. Exposed steel structures framed the invisible walls thus creating with a harmony of visible containers.

© Hasan Saifuddin Chandan
© Hasan Saifuddin Chandan

DETAILS OF LANDSCAPING
Clearly the landscaping has been kept bare minimum to enjoy the enchantment of the house. The open vast front yard is clung to adorn the structure; hence, created the perfect soliloquy for this outskirt den.

© Maruf Raihan
© Maruf Raihan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Escape Den / River & Rain" 24 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904572/escape-den-river-and-rain/> ISSN 0719-8884
© Maruf Raihan

隐巢 / River & Rain

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.