the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. France
  5. PietriArchitectes
  6. 2018
  7. La Crique / PietriArchitectes

La Crique / PietriArchitectes

  • 03:00 - 31 October, 2018
  • Curated by María Francisca González
La Crique / PietriArchitectes
La Crique / PietriArchitectes, © Luc Boegly
© Luc Boegly

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly + 11

  • Acoustic engineer

    BET Yves Garnier
  • SPS Coordinator

    Surbat
  • Geotechnics

    Sol-essais
  • Structural engineer

    ICES BTP
  • Landscaper

    Thomas Gentilini
  • Technical inspection agency

    Alpes Contrôle
  • Main contractor

    Eiffage Construction Provence
  • Client

    Constructa / Eiffage Immobilier
  • More Specs Less Specs
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. Luminous, curvilinear facades, ribbons of generous balconies separated by wood panels… At the foot of the Montagne de l’Aigle, Architect Jean-Baptiste Pietri’s studio has created a new programme of 145 apartments, a stone’s throw from the coves of the Massif des Calanques that gave the project its name: La Crique.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Located in Marseille’s 9th arrondissement, where Chemin du Roy d’Espagne crosses Boulevard Louis Pierotti, the project’s buildings form two distinct units, surrounded by dense vegetation. Each sits effortlessly on the land, totally in keeping with existing elevations. The first volume to the east is set slightly lower, allowing it to follow the natural lie of the land and minimizing its visual impact. The sculpted volumes snake over the site and interlock to create a sizable green space, the real planted centerpiece of the plot.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The end walls with their staggered terraces create tiers, echoing the mountainous topography nearby. To the north, along the Chemin du Roy d’Espagne, the building’s line has been interrupted, creating thereby an “inlet”, reminiscent of the calanques and revealing a landscaped garden of Mediterranean garrigue. Access to the hallways of the two buildings is set in the center of the plot, slightly below the private road, allowing residents daily enjoyment of the greenery.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Also in line with the hills, the north-facing terraces which guarantee superb luminosity all year round are adorned with plant pots containing trees, and gain gradually in depth from the ground up to the roof. The project thus mirrors the fundamental characteristics of the site it is set in.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Built in a difficult geographical environment, in the context of a straightforward help-to-buy scheme, with simple materials, La Crique encapsulates all the know-how of the architect, who, with great generosity, designed two seemingly ordinary buildings, yet managed to incorporate an extra share of heart and soul. The exterior spaces allocated to each apartment are more than generous, the specific characteristics of the surrounding landscape are deftly reflected in the design, light has been given its rightful place: everything about the project bears witness to a new way of thinking Marseille’s identity.

Plan
Plan

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "La Crique / PietriArchitectes" 31 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904285/la-crique-pietriarchitectes/> ISSN 0719-8884
© Luc Boegly

法式山间公寓 / PietriArchitectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.