All
Projects
Products
Events
Competitions

Villa Nature / Saraiva + Associados

Villa Nature / Saraiva + Associados

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 13

Apartments  · 
Quarteira, Portugal
  • Architects Authors of this architecture project Saraiva + Associados
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
    Fernando Guerra | FG+SG
  • Unit

    m2
More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The new Vilamoura residential development aims to bring together the natural and the urban in a green project which is both elegant and sober. The exclusive retreat includes 35 apartments with generously proportioned indoor and outdoor areas. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The design meets the highest standards of environmental responsibility, and the architecture is the result of a fluid approach, which embraces and enhances the natural relationship with the surrounding area.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Throughout their life cycle, from construction to demolition, buildings have a significant environmental impact. In the European Union, for example, they are responsible for around 40% of carbon dioxide emissions and 35% of raw material consumption. In response to this situation, which obliges the entire paradigm underpinning the disciplines of architecture and urban planning to be rethought, our projects implement measures for sustainable design, reflecting our commitment to European goals to reduce greenhouse gas emissions, increasing energy efficiency and improving the quality and comfort of indoor spaces.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Plan
Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

«Villa Nature is a good example of what we aim to implement in the day-to-day work of our company: developed in accordance with BREEAM International New Construction 2016 parameters, it is now awaiting certification through this system. The sustainable solutions adopted in the project include using native species and reducing the need for irrigation, using wood of sustainable origin, and employing efficient lighting supplied by LED light fixtures. The buildings of the future must be sustainable, and we want to form part of that future.»

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Vilamoura, 8125 Quarteira, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Villa Nature / Saraiva + Associados" [Villa Nature / Saraiva + Associados] 19 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903982/villa-nature-saraiva-plus-asociados/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.