All
Projects
Products
Events
Competitions

Mitsis Rinela Beach Resort & Spa / Elastic Architects

Mitsis Rinela Beach Resort & Spa / Elastic Architects

© Pygmalion Karatzas © Pygmalion Karatzas © Pygmalion Karatzas © Pygmalion Karatzas + 39

Hotels  · 
  • Architects: Elastic Architects
  • Area Area of this architecture project Area: 6700.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Pygmalion Karatzas
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: ARTGLASS, CANDLE & LIGHT, ENKA, GALLIS LIGHTING, GRASSP, KARMAN, NIKOS STAUROULAKIS
  • Public areas

    2500 m2
  • Beach area

    4200 m2
More Specs Less Specs
© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

Text description provided by the architects. Elastic Architects commenced the second refurbishment of Mitsis Rinela Beach Resort & Spa in Kokkini Hani, Crete. The study focused on the front of house areas of the hotel, more specifically the beach, the main outdoor area and the café.

© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas
Site Plan
Site Plan
© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

The goal of Elastic Architects was to elevate the hotel to an area of ​​high aesthetics and hospitality. The design is kept simple and is highlighted by Greek elements that dictate the functionality of the spaces. The game of light with shadow, the unobstructed view of the landscape and the natural materials are key elements taken into consideration in the design. The shadows created by the wicker pergola, highlight the textures and create an everchanging environment. A contemporary resort is shaped through the need for functionality in combination with the natural landscape.

© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

The beach is articulated in five areas, which include daybeds, loungers, seating areas, and pergolas. Natural materials are the dominant element that create a dialogue with the landscape. The café adjacent to the restaurant area, and was refurbished in the first phase of the intervention, created the necessity for continuity of the architectural elements of the restaurant. The bar’s central position divides the sitting area symmetrically. The area was uniformed by the earthly toned industrial concrete floor. The timber, the unobstructed views, the game of light and shadow, created by the wicker mesh, harmonize the outcome. The main entrance of the central building is marked by a timber pergola. A fountain was inserted between the central building and the main swimming pool. The marble used in the pool was placed in all areas around the central building as means of unification and natural continuity of the spaces. The tall entrance, the central fountain and the open-air fireplace are the three points of reference in the area.

The unobstructed view of the Aegean Sea is captivating.

© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Creta, Greece

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mitsis Rinela Beach Resort & Spa / Elastic Architects" 21 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903811/mitsis-rinela-beach-resort-and-spa-elastic-architects/> ISSN 0719-8884
© Pygmalion Karatzas

Mitsis Rinela 海滩度假村 / Elastic Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.