All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. Steven Chilton Architects Builds a Forest of White Columns Around Wuxi Taihu Show Theater

Steven Chilton Architects Builds a Forest of White Columns Around Wuxi Taihu Show Theater

Steven Chilton Architects Builds a Forest of White Columns Around Wuxi Taihu Show Theater
Steven Chilton Architects Builds a Forest of White Columns Around Wuxi Taihu Show Theater, Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects
Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects

Steven Chilton Architects has designed a forest of white columns and a latticed metallic roof around the Wuxi Show Theater in China. The screen of angled columns surrounding the circular building was inspired by the Sea of Bamboo, a national park with one of the biggest bamboo forests in the country. Opening in December 2019, the design will provide a permanent home for Belgian theatre director Franco Dragone's show, the House of Dancing Water.

Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects + 12

Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects
Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects
Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects
Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects

Located close to Lake Taihu in the Jiangsu province of China, the building’s appearance is composed of three primary elements: the columns, the shade canopy and the building envelope. Framing the theater's entrances, the angled columns connect to a canopy of gold anodized aluminium louvers set in the roof above. Conceptually formed as the "leaves" at the top of a bamboo grove, the elegant louver system braces the slender columns tops to transfer the weight to the main building structure. The circular theater is covered in curtain wall glazing that was designed to be fretted with white and gold stripes mirroring the surrounding white columns. At night, the theater will glow and illuminate as light is reflected off the bright surfaces.

Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects
Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects

The shade canopy wraps around the perimeter of the building at roof level. The canopy's triangular bays are orientated randomly to create an organic quality to the structure and light and shade patterns that fall across the building envelope through the day. Each bay of louvers is also set at different angles to heighten the sense of variation when viewed from different angles. The environmental purpose of the shade canopy and columns are to provide shade over the surface of the façade to passively lower the cooling load on the building.

View the complete gallery

About this author
Cite: Eric Baldwin. "Steven Chilton Architects Builds a Forest of White Columns Around Wuxi Taihu Show Theater" 05 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903294/steven-chilton-architects-builds-a-forest-of-white-columns-around-wuxi-taihu-show-theater/> ISSN 0719-8884
Read comments
Wuxi Show Theatre. Image Courtesy of Steven Chilton Architects

无锡太湖剧院效果图公布! Steven Chilton建筑事务所为城市建造白色光影‘竹林’

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.