the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Africa
  5. Nadine Engelbrecht Architect
  6. 2017
  7. The Conservatory / Nadine Engelbrecht

The Conservatory / Nadine Engelbrecht

  • 00:00 - 8 October, 2018
The Conservatory / Nadine Engelbrecht
The Conservatory / Nadine Engelbrecht, © Marsel Roothman
© Marsel Roothman

© Marsel Roothman © Marsel Roothman © Marsel Roothman © Marsel Roothman + 27

  • Structural Engineer

    Petra van Eck, DMV Structures Inc.
  • Landscape Architect

    Nandi Koster
  • Main contractor

    Hans Boersema Boukontrakteurs BK
  • Client

    Andre and Charmaine Freyer
  • Budget

    R 5 000 000, 00
  • More Specs Less Specs
© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

Text description provided by the architects. The principal requirement of the project consisted of creating a retreat for its occupants from a hectic urban lifestyle. The client obtained an underutilised 35 hectare farm outside of Pretoria with magnificent views. The house had to have a strong relationship with its immediate landscape and living spaces had to embrace the surroundings, breaking away from conventional space allocation.

© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

Since the main portion of the house would be inhabited by only two permanent users, they requested spacious volumes and dwelling spaces to be located on a single storey. Guest suites would be separate and not integrated into the circulation of the main house.

© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

Sloped natural grasslands and majestic views informed the design of a dwelling partially submerged in the hill. Veld grasses are allowed to flow continuously onto a portion of the roof and vegetation permeates the interior through a conservatory placed at the core of the building. Habitable spaces are oriented around the conservatory to make optimal use of surrounding views.

© Marsel Roothman
© Marsel Roothman
Sections + Elevations
Sections + Elevations
© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

At the heart of the building, the conservatory is intentionally designed to be context specific with solid and translucent roof sheeting and sufficient insulation to optimise passive climate control. In winter the conservatory is configured to allow solar penetration while keeping cold air out. This passive heat is released into the adjoining living spaces by opening the desired partitions. In warm summer months an automated glass façade opens up the conservatory to creating an outside patio which allows natural cross ventilation to flow constantly though the house.

© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

Energy and water requirements are met completely “off-grid”. Materials chosen for durability and low maintenance include cement washed bricks, exposed steel and concrete soffits. The industrial use of building materials continues to the interior closets, cupboards and kitchen.

© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

Upon entry of the conservatory a glass floor allows a glimpse into the wine cellar below, accessible only via a seamlessly integrated trap door. The main bedroom is located on the challenging western side of the house to enjoy bird watching into the tree canopy and brilliant sunset views. The large overhanging patio and timber shutters assist in eliminating unwanted afternoon sun. The remainder of spaces remain oriented north with optimal overhangs to ensure climate comfort throughout seasons. Seldom used guest suites are separately treated on the lower ground area with a private entrance and outdoor space.

© Marsel Roothman
© Marsel Roothman

View the complete gallery

About this office
Nadine Engelbrecht Architect
Office
Cite: "The Conservatory / Nadine Engelbrecht" 08 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903293/the-conservatory-nadine-engelbrecht/> ISSN 0719-8884
© Marsel Roothman

“半隐”南非草原上的温室住宅 / Nadine Engelbrecht

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.