All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Warc Studio Architects
  6. 2016
  7. Screen House / Warc Studio Architects

Screen House / Warc Studio Architects

  • 19:00 - 4 October, 2018
  • Curated by María Francisca González
Screen House / Warc Studio Architects
Screen House / Warc Studio Architects, © Aaron Pocock
© Aaron Pocock

© Aaron Pocock © Aaron Pocock © Aaron Pocock © Aaron Pocock + 18

  • Architects

  • Location

    Camberwell, Australia
  • Category

  • Lead Architects

    Andrew Wilson, Wesley Baigent
  • Other participants

    Structplan (structural engineer), Blue Lotus Energy Rating, Abishara McLindin (builder)
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Text description provided by the architects. This project is for modest yet highly detailed alterations and additions to an existing detached weatherboard Edwardian residence with a rear Western aspect in Camberwell, Victoria. As well as the proposed living area additions, the brief called for the upgrading of existing bath rooms, wardrobes, improved internal circulation, the provision of a swimming pool, and landscaped utility areas

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock
Plan
Plan
© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

The design solution focused on the interaction with the garden and outdoor space while managing the potentially harsh Western aspect of the site. Windows, cabinetry, walls and ceilings were also strategically placed to unveil views and openings to the outside. On entering the house, the main corridor provides an immediate view through to the rear garden. As the occupants proceed towards the rear, a series of views unfold: the North garden framed by cabinetry; glimpses of the sky through a strip skylight; views of trees through high level windows; screened views to the Western outdoor areas.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

The rear additions are cloaked in timber hardwood screens that mitigate the Northern and Western sunlight while maintaining views and visual surveillance of the pool area. The screens can be opened to maximise the afternoon sun during Winter as well as enabling maintenance to the façade.

Sustainability
Mutliple sustainable measures were employed on this project and include: high insulation levels; double glazing; externally operable screen to maximise seasonal variation in passive solar radiation; locally and sustainably harvested Victorian hardwood using profiles that maximise timber yield; low VOC finishes; formaldehyde free plywood; rain water harvesting; hydronic heating; compost & vegetable garden

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

View the complete gallery

About this office
Cite: "Screen House / Warc Studio Architects" 04 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903216/screen-house-warc-studio-architects/> ISSN 0719-8884
© Aaron Pocock

屏风屋 / Warc Studio Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.