All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Croatia
  5. roth&cerina
  6. 2018
  7. Palit House / roth&čerina

Palit House / roth&čerina

  • 05:00 - 16 October, 2018
  • Curated by María Francisca González
Palit House / roth&čerina
Palit House / roth&čerina, © Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević

© Marko Mihaljević © Marko Mihaljević © Marko Mihaljević © Marko Mihaljević + 26

  • Construction Design and Models

    Tajana Jaklenec, Neven Vlahović, Larisa Čišić, Danko Balog
  • Landscape Design

    Martina Čipčić Bragadin
  • Structure

    BB structuralis
  • Hydrotechnics and electrical design

    IPRO
  • Thermal engineering

    KGH
  • Aluminum and steelwork

    Lastra
  • Construction

    4M Gradnja
  • More Specs Less Specs
© Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević

Text description provided by the architects. A lush plot with overgrown shrubs on top of a dense suburb between the town of Rab and a sandy valley, overlooking the bay, wedged between an unregulated tourist settlement and a forest, was a strong draw for a young family to embark on an adventure of building their holiday home despite challenging conditions. An old palm tree at the entrance was the trademark of the derelict ground and beacon of future vistas.

© Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević

The steep terraced terrain, its crooked boundary, the views, dominant winds, proximity of neighbors and existing shack became elements that shaped the spatial disposition. The plot contained a small house with a large covered terrace and separate shed, as well as tall stone walls which separated it from the road and supported the terraced gardens.

© Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević

The new volume is drawn to the edge, leaving the house behind its view, and at the same time framing the islands in front. The design of the new house began as an extension of found volumes, and the character of the found structures and activities was integrated into the new composition.

© Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević

The existing content of the place was enveloped in a wedge-shaped volume, and an elevated one was truncated perpendicular to it, repeating its geometry. Their intersection is at the place which bore traces of a summer kitchen and open workshop: life in the open. The energy of this space was repeated on the same spot within the house via a three-story void over the dining table, a vertical space which connects the family of five in visual and acoustic communication.

First floor plan
First floor plan
Section 01
Section 01
Second floor plan
Second floor plan

The ground floor houses common areas – kitchen, dining, living room – which open to the south-west terrace, swimming pool and summer kitchen, and are cooled by the narrow north-east service terrace. The rooms, each with its own specific framed view of the surroundings, occupy the upper floors, connected by galleries and stairways. The central void ends with an open study overlooking the vertical communication network, and a skylight, enabling it to double as a solar chimney in heat.

© Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević

The transversal opening of large glazed surfaces of the ground floor, with its covered summer kitchen, blurs the boundary between indoor and outdoor living, and extends it over the pool and stairways to the lower gardens and olive orchards.

© Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević

The existing stone-wall edges have been reconstructed, and those adjoining the house become their constituent parts.

© Marko Mihaljević
© Marko Mihaljević

View the complete gallery

About this office
Cite: "Palit House / roth&čerina" 16 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903187/palit-house-roth-and-cerina/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.