The Stores / Cavill Architects + Jasper Brown

The Stores / Cavill Architects + Jasper Brown

© Christopher Frederick Jones© Christopher Frederick Jones© Christopher Frederick Jones© Christopher Frederick Jones+ 13

West End, Australia
  • Area Area of this architecture project Area:  1010
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Christopher Frederick Jones
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Ampelite, Classic Ceramics, centenary landscaping
  • Lighting Consultant:SGM-LCD
  • Engineer Consultant:Westera Partners
More SpecsLess Specs
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Text description provided by the architects. The client’s brief was to establish a fresh food marketplace, with the highest quality offering. We proposed that the key to the project lay less in the architecture and more in the makeup of the vendors and the genuineness of their operations. A study of various contemporary and historic market precedents led us to identify the attributes we believed central to the making of a true market:

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

- By virtue of their wholesale and/or temporary nature, markets tend to occupy vacant, paired-back buildings, warehouses or hardstands.
- Market venues are versatile and utilitarian, remaining undecorated with little effort put into anything other than the marketing of produce.
- Small and specialist purveyors/producers.
- Markets are a destination, they are not heavily branded and signed.

Curating these attributes was the primary objective for our project team.
As it happened, the client did not manage to follow through on these ambitions, instead leasing all but one of the market tenancies to a single, commercially-minded operator.
The project is sited on a harsh, ex-industrial arterial where little public amenity remains. From the very earliest conversations we identified an opportunity to make a generous contribution to the public realm.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Careful consolidation of the program within the existing structures afforded the opportunity to program “leftover” space. Centered around a central pedestrian thoroughfare, a series of rooms and courtyards form organisational elements and a series of gathering places for the community.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The project refurbished and reimagined two existing structures. A new outdoor room, courtyard and pedestrian thoroughfare is the only new built work.
The added structures occupy a crevice between the two existing buildings and we considered these buildings the predominant context to which we ought to respond.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The interventions were conceived as origami-like structures, folding and opening to reveal and conceal as required. The roofline of the new external room defers to the hipped roof of the character commercial building, while standing respectfully apart from the historic façade with an articulated junction between the two.

As it were originally intended, the rear of the character building had for many years served as a secondary façade, facilitating back of house type requirements. The structure added to the rear bookends the true elevation of the character building, concealing non-original additions in the process.

Plan
Plan

Landscape amenity was always considered integral to the architectural response. The landscape architect assisted us in maximising landscaping opportunities. Elevated planter beds give further prominence to the landscape through heightened visual access. Vines cascading from these planters provide filtered light and acoustic dampening to a hot and noisy western elevation.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The tight nature of the budget called for economic construction systems. The use of fiberglass roof sheeting within the market interior as inter-tenancy walls netted cost savings while simultaneously benefitting the interior through light-transmission.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Brisbane is increasingly impacted by major weather events and flooding is amplified by impervious surfaces and building materials. We addressed this by celebrating permeable green space and demonstrating how prioritising permeable landscape can benefit our experience of the built environment.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:West End QLD 4101, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Stores / Cavill Architects + Jasper Brown" 02 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903072/the-stores-cavill-architects-plus-jasper-brown> ISSN 0719-8884
© Christopher Frederick Jones

可渗水绿色商店 / Cavill Architects + Jasper Brown

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.