All
Projects
Products
Events
Competitions

Bêtania / atelier OBJECTIFS

Bêtania / atelier OBJECTIFS

© Julien BARRO © Julien BARRO © Julien BARRO © Julien BARRO + 33

Thành phố Huế, Vietnam
  • Architects: atelier OBJECTIFS
  • Area Area of this architecture project Area: 2370.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: Julien BARRO
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Dai Duong, Lixil-Inax, Panasonic, SECOIN, SolarBK
  • Local Firm for Construction

    BHA architecture: Nguyen Xuan Minh, Nguyen Van Quy
  • Clients

    Foundation "les enfants de Hué"
  • Budget

    1,200,000 USD
More Specs Less Specs
© Julien BARRO
© Julien BARRO

Text description provided by the architects. Bêtania is a residence dedicated to social educative needs. A series of basic archetypal framework shape up the building in a very rational, simple and economical manner. Specific lengths are given to each section of the construction reducing distances to its neighbors as its best and implementing land use. At the center, significant common spaces are displayed: an open and a covered courtyard. Around those, exteriors passageways purposely distribute bedrooms for 78 female students. The residence also hosts a low budget restaurant and a library.

© Julien BARRO
© Julien BARRO
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Julien BARRO
© Julien BARRO

The building’s structure is made of reinforced concrete and filled with painted bricks. A succession of two-sided roof covers the residence. The given rhythm slices the emanating volume into smaller entities, reminding us of the vernacular constructions that are lining up the streets all over the country. Hue’s tropical climate required particular and specific protection from massive rain and heavy heat. These considerations shape up the building.

© Julien BARRO
© Julien BARRO

Rainwater is gathered in large roof collector and drops along the facades throughout large vertical canals. At the bottom, it is either directed into public water systems or towards a reservoir installed under the courtyard. Stored rainwater can be used for cleaning, watering and feed a fountain that contributes to cool down the inner atmosphere. A thin cement triangular pattern fills the structural framework allowing easy and efficient airflows throughout the construction. This simple and proven artifact generates permanents shades on building inner facades. It also provides privacy to the residence, annihilating proximate views from surrounding construction.

© Julien BARRO
© Julien BARRO

The exterior has a mineral, sober and somehow abstracts appearance. Interior wooden facades give a more domestic and welcoming character. In the courtyard, a flowering tree and the fountain contribute to a suitable studious and peaceful atmosphere. Centered on it, each habited cell benefits from its quietness contrasting with the active and busy life of surrounding streets. This construction received the gold medal at the Vietnam Green Building Award 2018, in Hanoi.

© Julien BARRO
© Julien BARRO
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Julien BARRO
© Julien BARRO

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 44 Hàm Nghi, Phước Vĩnh, Thành phố Huế, Thừa Thiên Huế, Vietnam

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bêtania / atelier OBJECTIFS" 02 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903024/betania-atelier-objectifs/> ISSN 0719-8884
© Julien BARRO

Bêtania 女生宿舍 / atelier OBJECTIFS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.