All
Projects
Products
Events
Competitions

LT House / MAIN OFFICE

LT House / MAIN OFFICE

© Rafael Gamo © Rafael Gamo © Rafael Gamo © Rafael Gamo + 21

Sayulita, Mexico
  • Architects: MAIN OFFICE
  • Area Area of this architecture project Area: 219.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographer: Rafael Gamo
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Bextel, Cemex, Comex, Estrublock, Evoke the Spirit
  • Construction: Terraza Construcciones, Sayulita (Mexico)
  • Furniture Design: MAIN OFFICE
  • Built Area: 175 m2, 219 sqm (renovación)
More Specs Less Specs
© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

Text description provided by the architects. Located in Sayulita, a well-known surfers’ town on the West coast of Mexico, the building stands on the beachfront and blends smoothly into the steep and articulated topography, with a breathtaking view over the Pacific Ocean.

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo
Axonometric / Site
Axonometric / Site
© Rafael Gamo
© Rafael Gamo
Longitudinal Section
Longitudinal Section

Carefully integrating architecture and the tranquil tropical landscape, LT House has been designed around the living palm and almond trees, plantains and ferns that join the site’s topography in playing a key role in ensuring a clear view to the waterfront from all its spaces, both internal and external.

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo
Ground floor plan / Main House
Ground floor plan / Main House
© Rafael Gamo
© Rafael Gamo
First floor plan / Main House
First floor plan / Main House

Composed of three small houses situated on the top of the hill, the original complex built in the 50’s was in poor condition due to humidity problems and lack of maintenance. MAIN OFFICE initially focused on the renovation and preservation of the original essence, and then on the design of a new main building and a guest house facing the beach on the lower part of the property.

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

MAIN OFFICE connects the various levels through a series of concrete platforms that adapts to the topography, walkways and vibrant gardens. The border between interior and exterior dissolves. The single-family house features a kitchen with a panoramic view, an open living and dining area linked to the infinity pool, a bedroom with handcrafted concrete bathtub built in-situ, and a terrace with a stunning ocean view.

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

Both the construction system and the materials employed have been derived from local resources. Cement blocks finished with white stucco shape the walls, while polished concrete enhances the architectural quality of floors and fixed furniture. For the warm interior furniture, closets, doors and window frames, indigenous Parota wood has been used for its resistance to humidity, to salinity in the air and to exposure to strong sunlight.

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "LT House / MAIN OFFICE" [CASA LT / MAIN OFFICE] 01 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902789/lt-house-main-office/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.