We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

KS Cracovia 1906 Centennial Hall and Sports Center for the Disabled / Biuro Projektow Lewicki Łatak

KS Cracovia 1906 Centennial Hall and Sports Center for the Disabled / Biuro Projektow Lewicki Łatak

© Bartłomiej Senkowski© Wojciech Kryński© Wojciech Kryński© Wojciech Kryński+ 37

  • Other Participnts:Karol Ciepliński, Konrad Glos, Łukasz Kępski, Julia Łabęcka, Xymena Maciuk, Piotr Madej, Mateusz Manecki, Karolina Pletty, Piotr Pyrtek, Dawid Rogóż, Michał Rokita, Matylda Rozmarynowicz, Mateusz Smoter, Piotr Śpiewak, Przemysław Tabor, Michał Włoskowicz
  • Team Members:Karol Ciepliński, Konrad Glos, Łukasz Kępski, Julia Łabęcka, Xymena Maciuk, Piotr Madej, Ma­teusz Manecki, Karolina Pletty, Piotr Pyrtek, Dawid Rogóż, Michał Rokita, Matylda Rozmarynowicz, Mateusz Smoter, Piotr Śpie­wak, Przemysław Tabor, Michał Włos­kowicz
  • City:Kraków
  • Country:Poland
More SpecsLess Specs
© Maciej Lulko
© Maciej Lulko

Text description provided by the architects. The requirements of the precious site encouraged us to treat the planned hall as part of the existing landscape with all its distinctive features. The view from Focha Avenue – across the hall and towards Salwator Hill and the Church of the Holy Saviour – suggested to us the form of the northern facade of the building. The panoramic views of the nearby hill with Kościuszko Mound are visible from the building’s interior through the west elevation. The entrance lobby, lifted a meter higher than the pavement level of the adjacent Focha Avenue, looks out towards the Błonia meadow, above the passing car traffic. The hall forms part of this landscape, emerging right out the layered terrain. It connects the levels of the pavement along Focha Avenue and the path atop the Rudawa river dike with the ground floor and the rooftop terrace. It is on those multiple surfaces – horizontal and inclined, external and internal – where we realized the given functional brief.

© Wojciech Kryński
© Wojciech Kryński

The limits on the permitted building height necessitated digging down and submerging the building into the terrain. We achieved this sculpted landscape bas-relief in complex soil conditions. The designed form is created by surfaces of corten steel as well as concrete painted in a rusty color. On the top of the hall we established an accessible terrace and a green roof using extensive sedum.

© Wojciech Kryński
© Wojciech Kryński

We decided to use mixed construction: we chose reinforced concrete in the eastern part, where the building has an enclosed character, whereas on the southern and western parts – where the hall opens up towards Salwator Hill and Kościuszko Mound – we used a steel structure. Looking at the landscape from behind the glazing, the horizontal and slanting transoms are seen in dialogue with the line of the earthbank and path leading up to the hall roof, the shape of the Rudawa river dike and the contours of the nearby hill.

A-A Section
A-A Section

The hall facades are clad in corten steel: we made this choice all the way back in 2008 during the original design competition. We felt that the rusty steel would sit best in the open landscape of this part of the city of Kraków.

© Wojciech Kryński
© Wojciech Kryński

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Kraków, Poland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "KS Cracovia 1906 Centennial Hall and Sports Center for the Disabled / Biuro Projektow Lewicki Łatak" 25 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902402/ks-cracovia-1906-centennial-hall-and-sports-center-for-the-disabled-biuro-projektow-lewicki-latak> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.