All
Projects
Products
Events
Competitions

House in Pontaillac / A6A

House in Pontaillac / A6A

© Agnès Clotis © Agnès Clotis © Agnès Clotis © Agnès Clotis + 31

Royan, France
  • Architects: A6A
  • Area Area of this architecture project Area:  203
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Agnès Clotis
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Technal, DuPont, Placo, BIO'BRIC, Stuv
© Agnès Clotis
© Agnès Clotis

"To build is to shelter. Raising walls to protect, and put a roof over, make shade." Pierre Lajus.

© Agnès Clotis
© Agnès Clotis

Building a detached house nowadays, and particularly in the Royan region, a territory marked by the arrival of the modern movement during the 1950s, represents an architectural exercise in its own right.

© Agnès Clotis
© Agnès Clotis
Axonometric
Axonometric
© Agnès Clotis
© Agnès Clotis

The interest is not to bend to an aesthetic or a dogma, but rather to take advantage of this opportunity to better understand its vocabulary and codes. They go well beyond a façade work, and very often push the drawing towards a great intelligence in plan and a strong flexibility in the ways of appropriating it.

© Agnès Clotis
© Agnès Clotis
Ground floor plan
Ground floor plan

The idea is to build a two-speed house. First, a place for the couple, whose activity will be gathered on the ground floor. Then, when the family is complete, the floor and its terrace offer the necessary surfaces to accommodate children and grandchildren.

We wanted to work an architecture that opens with measure, controlling the light, in the ways of Palazuelo’s engravings, where the black (the shade) is torn to occasionally let the white (the light) pass through.

© Agnès Clotis
© Agnès Clotis

From this desire comes a frank project, heavy. Surrounded by notions as stereotomy, thickness and gravity. The concrete block is coated with white, to catch this light from the ocean, and only the floor and rooftop elements appear in its true raw nature. This gray concrete marks two broad, horizontal lines, anchoring the building further in the ground.

A house where you feel sheltered.

© Agnès Clotis
© Agnès Clotis

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Pontaillac / A6A" 30 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902168/house-in-pontaillac-a6a/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.