station NEO / Atelier Archi@Mosphere

station NEO / Atelier Archi@Mosphere

© Yong Joon Choi© Yong Joon Choi© Yong Joon Choi© Yong Joon Choi+ 33

  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Yong Joon Choi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: A@M
  • Clients:stationNEO
  • Gross Built Area:7th Floor and 8th Floor: 660 m2 / Rooftop: 330 m2
  • Lead Architects:Kyung-sik Park
  • City:Seongsuil-ro
  • Country:South Korea
More SpecsLess Specs
© Yong Joon Choi
© Yong Joon Choi

<station NEO> is a leading co-working office incubating deep tech startups in South Korea. The <station NEO> expects steady growth to tenanting companies (startups) by fulfilling startups’ needs; investment promotion, R&D, human resource management as a role of manager. The ultimate goal of Archi@Mosphere is to create a space enables flexible communication and synergy effect between tripartite; station NEO, startups and supporter.

© Yong Joon Choi
© Yong Joon Choi
Seventh Floor Plan
Seventh Floor Plan
© Yong Joon Choi
© Yong Joon Choi
Rooftop Plan
Rooftop Plan

To avoid a typical co-working office prototype by just doing a copy and paste, we create an environment where active synesthetic interaction occurs between members through offering a new form of co-working office where Korean unique sentiment applied (in). The co-working space <station NEO> is situated on the seventh and eighth floor and rooftop. (It is 660-square-meter each floor and 330-square-meter for rooftop).

© Yong Joon Choi
© Yong Joon Choi

These days, Seongsu-dong is a booming business district in metropolis Seoul but the ordinary building where <station NEO> located has some matters; low ceiling height, darken atmosphere, low-efficient environment for office. However, this building had structurally well-constructed and useful rooftop as a merit. We started a design process at the point of understanding actual users.

© Yong Joon Choi
© Yong Joon Choi
Eighth Floor Plan
Eighth Floor Plan
© Yong Joon Choi
© Yong Joon Choi

Apparently Korean people tend to prefer to communicate in private space with a small group of people than a big group in open space. So, we embodied the Korean sentiment mentioned above in communal space by overlapping small pocket spaces and make it connect to circulation, so they can use it as a ‘communication hall’ which also minimizes dead space. To enhance interaction frequencies between users, we located several courtyards that vertically aligned (connected) to the rooftop.

© Yong Joon Choi
© Yong Joon Choi

In addition to this, we set each small pocket spaces to meet more than two sides to communal space so people can enjoy abundant sunlight while working. We tried to present future-oriented atmosphere by disclosing (revealing) its structural aesthetics of lightweight structural system for deep tech startups. Covering two slabs that open in the courtyard by a big volume of box overcame the low ceiling height. And it makes the entire atmosphere became more affluent/abundant as feels like many boxes are sailing around in the <station NEO>.

© Yong Joon Choi
© Yong Joon Choi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Pyungwha Bldg, 59 Seongsuilro 8-gil, Seongdong-gu, Seoul, South Korea

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "station NEO / Atelier Archi@Mosphere" 12 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901934/station-neo-atelier-archi-at-mosphere> ISSN 0719-8884
© Yong Joon Choi

Station NEO共享办公室 / Atelier Archi@Mosphere

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.